Șeful uneia dintre cele mai mari companii din Africa de Sud a fost otrăvit cu cianură după ce s-a certat cu partidul aflat la guvernare

Data publicării:
André de Ruyter, CEO-ul Eskom
André de Ruyter, CEO-ul Eskom, otrăvit cu cianură după ce și-a dat demisia

Andre De Ruyter, CEO-ul Eskom, unul dintre cei mai mari producători de energie din Africa, a supraviețuit miraculos după ce a fost otrăvit cu cianură, la câteva zile distanță după ce a demisionat din funcție, relatează Business Insider.

Presupusa tentativă de omor a lui De Ruyter „demonstrează lupta intensă care are loc între cei care doresc ca Africa de Sud să muncească și să prospere și cei care vor să se îmbogățească în mod corupt”, a declarat Pravin Gordhan, ministrul care supraveghează sectorul energetic al Africii de Sud, pentru Financial Times. „Această tentativă la viața lui va fi investigată amănunțit, iar cei responsabili trebuie acuzați”, a mai spus acesta.

CEO-ul Eskom a primit cafeaua cu cianură la biroul său din Johannesburg pe 13 decembrie, notează sursa citată. Înainte să fie otrăvit, Andre De Ruyter și-ar fi prezentat demisia din funcție președintelui Eskom, Mpho Makwana.

După ce a băut cafeaua, Andre De Ruyter a devenit „slăbit, amețit și confuz”, a declarat o sursă anonimă pentru EE Business Intelligence. „Tremura, vomita și în cele din urmă s-a prăbușit”, a mai spus sursa. Aparatul de cafea de la biroul lui Eskom era nefuncțional la momentul incidentului, iar lui Andre De Ruyter i s-a servit o cafea din altă parte, scrie Financial Times.

CEO-ul Eskom a ajuns de urgență la spital unde, în urma investigațiilor, medicii au descoperit că bărbatul a fost otrăvit cu cianură. Alte teste au confirmat că existau cantități mari de otravă în corpul său. „Am raportat problema la SAPS [Serviciul de Poliție din Africa de Sud] pe 5 ianuarie 2023 și se poate presupune că incidentul este în curs de investigare”, a declarat De Ruyter pentru EE Business Intelligence, citat de Business Insider.

Compania Eskom a confirmat pentru sursa citată că Andre De Ruyter a fost implicat într-un „incident de otrăvire” în decembrie 2022 și că a fost depusă o plângere penală, dar nu a făcut alte precizări.

De când a preluat funcția de CEO al Eskom, De Ruyter a încercat să reprime corupția din sectorul energetic al Africii de Sud, scrie EE Business Intelligence, lucru care a declanșat conflicte  cu guvernul țării. În decembrie, De Ruyter a fost acuzat că „ar fi instigat la acțiuni de răsturnare a statului” de ministrul Energiei din Africa de Sud, Gwede Mantashe.

De Ruyter rămâne în funcția de CEO al Eskom până în martie 2023, în timp ce i se caută un înlocuitor. Demisia sa a venit pe fondul ciocnirilor cu partidul de guvernare și pe fondul întreruperilor de curent în masă în toată țara. Africa de Sud a avut 188 de zile de întreruperi de curent în 2022, ca urmare a unor defecțiuni neașteptate la fabricile Eskom, potrivit Bloomberg.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri