Selly: Nu cred că școala online este o soluție bună. Este singura soluție pe care o avem

Data actualizării: Data publicării:
selly digi24
Selly, la Digi24

Repetarea anului școlar nu este o opțiune bună, a declarat Selly, cel mai cunoscut vlogger din România,  într-o intervenție la Digi24. Acesta a mai subliniat că închiderea școlilor în această perioadă nu este "o vacanță", ci mai degrabă, "un motiv de îngrijorare și de incertitudine" pentru tinerii care urmează să susțină Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat.

Vicepremierul Raluca Turcan a cerut, luni, Ministerului Educației să analizeze trei scenarii în privința anului școlar în curs, în contextul coronavirusului, inclusiv "înghețarea" anului. În replică, ministrul Educației, Monica Anisie, a dat asigurări că acest scenariu nu este luat în calcul.

Selly, vlogger: Nu este o vacanță, nu am considerat-o niciodată o vacanță. Este un motiv de îngrijorare pentru noi. (...) Suntem într-o incertitudine care se adâncește pe zi ce trece legată de examenele de Capacitate și de Bacalaureat, de asemenea și de examnele de admitere. Nu știm în ce măsură trebuie să ne mai pregătim și pentru ce dată să ne pregătim. 

Cosmin Prelipceanu: Cum a picat declarația vicepremierului Raluca Turcan care vorbea despre trei scenarii, unul dintre ele fiind repetarea anului?

Selly: Tind să cred că ce a spus ministrul a fost cumva justificat având în vedere situația actuală. Sunt de acord că în momentul de față nu putem prezice cu exactitate cum va evolua această pandemie. Și, deși mie nu mi se pare deloc că repetarea anului este o opțiune bună, ea poate fi luată în calcul dacă această situație ar ajunge extrem de gravă. Dacă se va concretiza vreodată această anulare a anului școlar vom avea lucruri mult mai rele de care să ne îngrijorăm. (...)

Cosmin Prelipceanu: E greu să stai acasă?

Selly: Da, e greu să stai acasă. Dar cred că cel mai important este să nu lenevești pentru că lenea te va împinge în depresie. Este important să ne găsim activități pe care să le facem. (...) 

Cosmin Prelipceanu: O observație pe care am făcut-o eu, nu știu dacă e corectă, nu știu dacă e general valabilă. Atunci când copiii mergeau la școală erau interconectați, electronic vorbind. Pare că după ce a venit vacanța asta forțată, legăturile nu mai sunt la fel de puternice.

Selly: Eu nu cred că școala online este o soluție bună. Este singura soluție pe care o avem. (...) Nu poți să faci școală online așa cum ai face-o față în față. Sunt sacrificii imense care se fac în procesul pedagogic. (...) Nu poți să comunici cu un elev atât de bine, nu poți să-i explici unele lucruri prin videoconferință cum ai putea când ai o tablă în fața ta. Dar cred că cei care au nevoie să se pregătească pentru examene și nu au alte surse pot să învețe și online. 

Cosmin Prelipceanu: Jocurile în rețea, o soluție pentru a face ceva împreună?

Selly: Da, absolut. Am crescut cu jocuri video. Sunt o unealtă de socializare, desigur, tot ce e în exces strică. Dar în zilele astea cred că cu toții realizăm cât de vital este acest contact uman cu care ne obișnuisem și acum când nu il mai avem realizăm cât de singuri putem să ne simțim când nu mai avem oameni lângă noi. Putem să tragem și niște învățăminte din toată tragedia în care ne aflăm acum.

Cosmin Prelipceanu: Din experiența ta, e bine sau nu e bine să fii conectat, să te informezi, pentru cei de vârsta ta? Să consume multă informație sau mai bine pe dos?

Selly: Da, este bine să fim bine informați pentru că circulă mituri. Întotdeauna în situații de criză, în situații de urgență națională cum este acum vor exista mituri, vor exista fake news. Unul dintre ele este că tinerii sunt imuni la coronavirus. Un lucru foarte important, pe care cred că trebuie să-l facem cu toții zilele astea, este să evităm stigmatizarea, discriminarea unor categorii sociale și, în schimb, să căutăm soluții.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri