Video&Foto Sfântul Dimitrie cel Nou | Mii de persoane au trecut deja pe la moaște în prima zi a pelerinajului. Medic: „Inadmisibil!”

Data actualizării: Data publicării:
Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou
Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou din Capitală a început duminică dimineață, deși Guvernul anunțase inițial că se gândește să îl interzică. Duminică, la raclă au venit să se închine și să se roage aproape 8.000 de credincioși. A fost însă doar prima zi, pentru că pelerinajul se va termina abia marți seară. În ciuda măsurilor de prevenție luate, medicii se tem că această perindare a mii de oameni pe la moaște se va reflecta apoi într-o creștere și mai mare a numărului de îmbolnăviri, în condițiile în care epidemia de coronavirus din România înregistrează oricum cote alarmante.

Medicul Adrian Marinescu a explicat că restricțiile de tip lockdown vin cu dezavantaje. Foto: Inquam Photos /Octav Ganea
Medicul Adrian Marinescu a explicat că restricțiile de tip lockdown vin cu dezavantaje. Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Foto: ©Inquam Photos/Octav Ganea

Au fost cozi lungi la Patriarhia din Bucureşti, unde pelerinii au vrut să ajungă să se închine la Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. Slujba de seară a început cu peste 250 de persoane. Coada s-a întins pe o distanţă de aproximativ 250 de metri, de la Patriarhie până la baza dealului.

Accesul la moaște s-a făcut duminică după reguli clare – numai persoanele cu buletin de București, care păstrau distanța și aveau mască, au fost acceptate

Pelerinii au venit să stea la coadă încă de dimineață

Sute de bucureșteni veniseră însă la Patriarhie cu mult înainte de a se crăpa de ziuă, ca să apuce să se roage la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Au venit pregătiți să aștepte ore bune, având experiența anilor trecuți când oameni din toate colțurile țării umpleau până la refuz Dealul Mitropoliei. Unii și-au adus scaune de acasă și s-au așezat la rând.

„Păi, până scoate moaștele mai avem vreo 2 ore, până face slujba”, explică o enoriașă.

„Ne-a fost teamă că o să fie frig, o să stăm mult și întâmplarea a făcut să stăm chiar puțin și mulțumim lui Dumnezeu pentru toate cele”, spune o altă femeie.

Cum se face accesul la moaște

Înainte de a intra pe culoarul unic, special pregătit pentru pelerini, credincioșii trebuie să treacă de filtrul jandarmilor: „Păstrați distanța un metru și jumătate și pregătiți actul de identitate”, le spun jandarmii.

După ce oamenii legii se asigură că pelerinii sunt din București, urmează un al doilea filtru.

„Haideți aproape. Vreți să vă dăm noi altă mască, că asta e un pic uzată? Să o schimbați dumneavoastră. Cât sunteți înăuntru să purtați permanent și corect masca!” - așa sună sfaturile voluntarilor.

Dacă în anii trecuți procesiunea Calea Sfinților marca începutul pelerinajului, anul acesta, în contextul stării de alertă, s-a renunțat la acest ritual. Pelerinajul a fost deschis prin scoaterea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou din Catedrala Patriarhală și punerea lor într-un baldachin special amenajat.

Apoi, rând pe rând credincioșii au putut intra să se roage.

„Organizarea sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, din acest an nu a putut fi organizată decât prin adecvare foarte riguroasă la contextul epidemiologic, la starea de alertă roșie în care se află municipiul București”, a explicat Vasile Bănescu – purtător de cuvânt BOR.

Noul Prefect al Bucureștiului, Traian Berbeceanu, a venit personal să se încredințeze că totul decurge conform regulilor.

Medic: „La astfel de pelerinaje sunt tocmai persoanele care sunt în grupurile de risc”

De partea cealaltă, medicii critică decizia autorităților de a permite pelerinajele religioase în contextul în care România se confruntă cu un număr crescut de cazuri de coronavirus.

„Mi se pare, sincer, inadmisibil, ca aceste pelerinaje să fie în continuare acceptate. Mi se pare un preț prea mare de imagine publică plătit pentru astfel de activități, cu atât mai mult cu cât cei care participă la astfel de pelerinaje sunt tocmai persoanele care sunt în grupurile de risc”, subliniază dr. Andreea Moldovan, medic boli infecțioase.

Reprezentanții Patriarhiei Române dau asigurări că au luat măsuri menite să prevină răspândirea noului coronavirus. Din loc în loc, voluntari ai Patriarhiei le oferă credincioșilor dezinfectant pentru mâini și măști, dacă au nevoie. În plus, enoriașii sunt rugați să își țină măștile pe față inclusiv când ating moaștele, iar după aceasta, un reprezentant al Patriarhiei dezinfectează zona.

Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou ține până marți, inclusiv.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri