Și șoferii ar putea fi examinatori auto. Un experiment Digi24 arată că unii nu recunosc indicatoarele rutiere

Data publicării:
sigla examen pe masina unei scoli de soferi
Examenul practic pentru obținerea permisului de conducere ar putea fi susținut în prezența oricărui şofer cu vechime de peste 3 ani. FOTO: Digi24

Examenul practic pentru obținerea permisului de conducere ar putea fi susținut în prezența oricărui şofer cu vechime de peste 3 ani și cu atestat de examinator. Asta prevede inițiativa unui parlamentar care spune că în acest fel timpul de așteptare pentru examenul de traseu s-ar reduce. La prima vedere, însă, pare că astfel de șoferi iscusiți nu vor fi deloc ușor de găsit.  

Un experiment Digi24 a arătat că șoferii recunosc cu dificultate un indicator rutier care anunță o zonă unde au loc frecvent accidente de circulație.

Un proiect de lege proaspăt depus propune ca orice șofer, cu cel puțin 3 ani experiență, să poată deveni examinator pentru cei care vor să obțină permis de conducere. Inițiatorul spune însă că doritorii vor fi atent testați. 

Benedek Zakariás, inițiatorul proiectului: Probe teoretice, din punct de vedere al cunoașterii Codului Rutier. Probe, părerea mea, probe teoretice din punct de vedere al pedagogiei, pentru ca să știm să vorbim ca examinatori cu elevii, cu cursanții și, bineînțeles, probe practice.

Ideea suplimentării cu civili a examinatorilor auto a apărut din cauza timpilor uriași de așteptare pentru proba practică.

Lucian Bode, ministrul de Interne: Mulți cetățeni reclamă că sunt mari întârzieri la programarea pentru susținerea examenului de obținere a permisului de conducere.

Conform datelor de la Direcția Permise, media de așteptare până la susținerea probei de traseu este de 29 de zile pentru București și 54 de zile în județul Ilfov.

Specialiștii în conducere defensivă spun că e nevoie de mai multe garanții pentru ca examinatorii civili să prezinte încredere.

Titi Aur, expert în conducere defensivă: Dacă regula după care niște cetățeni vor deveni examinatori va fi corectă și în regulă și după asta cetățenii respectivi/examinatorii vor putea fi urmăriți, verificați, să facă cu adevărat treabă bună... atunci totul va fi în regulă.

Proiectul de lege prevede că examinatorii civili ar urma să lucreze din 2024.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri