Siegfried Mureșan: Firesc ar fi ca România să fie între primii trei beneficiari ai fondurilor UE legat de Green Deal

Alexandra Albu Data publicării:
siegfried muresan FB
Foto: Facebook/Siegfried Mureșan

România ar putea primi peste 750 de milioane de euro în decurs de 7 ani de la Uniunea Europeană. E suma ce va fi respartizată, scrie Politico, în cadrul Pactului ecologic european pentru tranziția la o economie verde. România s-ar număra astfel printre beneficiarii de top ai acestui buget alături de Polonia și Germania. Ce înseamnă asta, dar și ce schimbări ar putea aduce acest proiect ambițios al Comisiei Europene aflați dintr-un interviu cu Siegfried Mureșan.

Siegfried Mureșan: Comisia Europeană spune așa: trebuie să protejăm mai bine mediul înconjurător, trebuie să fim mai eficienți energetic și să combatem schimbările de climă. Pentru asta trebuie să reducem emisiile de carbon, să fim eficienți din punct de vedere energetic, să investim în energie regenerabilă. Unele sectoare ale economiei vor fi afectate mai mult decât altele. Și evident noi în România vom fi afectați, vor fi afectate zonele miniere din Oltenia și Valea Jiului. Și pentru asta avem nevoie de ajutor financiar pentru zonele afectate.

Reporter: De ce sumă vorbim în Pactul Ecologic European și de unde vin banii, care sunt sursele de finanțare?

Siegfried Mureșan: Știm că vor fi 7,5 miliarde de euro pentru toate statele Uniunii Europene pentru 7 ani de zile, deci o sumă nu foarte mare pentru a reduce efectele tranziției la o economie verde, pentru a reduce efectele asupra populației. Vorbim de finanțări nerambursabile. E foarte important cum vom ajuta oamenii. Dacă de exemplu în Oltenia sau în Valea Jiului se va face o tranziție dinspre cărbune spre alte surse de energie, vor veni fonduri europene.

Reporter: Ar putea să fie România unul dintre principalii beneficiari ai acestor fonduri?

Siegfried Mureșan: Așa ar fi firesc să fie. În mod normal, firesc ar fi ca Polonia să fie de asemenea un mare beneficiar pentru că și în Polonia există foarte multe termocentrale pe cărbune. Dar firesc ar fi ca și România să fie unul dintre cei mai mari trei-patru beneficiari ai acestor fonduri europene.

Reporter: Concret, ce ar trebui să se schimbe în următorii șapte ani?

Siegfried Mureșan: Fiecare dintre noi va trebui să-și adapteze comportamentul, fiecare individ, fiecare întreprindere, fiecare ramură a economiei, toate orașele. Va trebui să fim eficienți energetic, să avem centrale eficiente, autoturisme care să nu polueze. Oamenii politici să spună clar cetățenilor că vor fi protejați. Dacă oamenii cred că ne îndreptăm într-o direcție pe care nu o înțeleg, le va fi teamă și asta nu e un lucru bun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri