Sindicalist: Carmen Dan să meargă la o școală, MAI e prea mult pentru dumneaei

Data actualizării: Data publicării:
dumitru coarna

Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, a criticat-o pe Carmen Dan. Ministrul de Interne a susținut din nou că pachetul legislativ privind întărirea autorității polițistului este justificat, după ce un ofițer SAS a fost atacat cu o sabie, marți dimineață, în timpul unor percheziții din Rădăuți.

Dumitru Coarnă a povestit cum a avut loc atacul asupra ofițerului SAS: „Vorbim de o percheziție, un traficant de droguri, s-a spart ușa cu un berbec, la a doua ușă, din întuneric, autorul - cu o sabie - l-a lovit frontal pe colegul nostru.”

„Este este într-o stare foarte gravă, în comă indusă”, a precizat el.

Polițistul atacat are 35 de ani, este căsătorit și are două fetițe.

În ceea ce-l privește pe atacator, el urmează să fie anchetat și pentru tentativă de omor, pe lângă acuzația de trafic de droguri. Alexandru Huțuleac mai are un dosar penal (Detalii aici).

„Se pare că la percheziția de anul trecut a fost aceeași echipă. Știau locul dar avea și trei câini de luptă. Autorul probabil se aștepta, pentru că au spart ușa cu berbecul, la a doua l-a lovit cu sabia în cap. Profesia de polițist este una de risc. Am participat la multe percheziții, când intri acolo trebuie foarte mare atenție. Când mergi la infractori de mare pericol, e clar că ei au fost pregătiți, dar niciodată nu poți să stăpânești o situație în totalitate, e o profesie de risc și din păcate se întâmplă”, a mai spus sindicalistul.

Întrebat despre cum a motivat Carmen Dan propunerea legislativă privind statutul polițistului (Detalii aici), Dumitru Coarnă a criticat afirmațiile ministrului.

„Speța pe care o discutăm nu are nicio legătură cu reglementarea. Doamna Carmen Dan se agață de niște subiecte total fără să gândească, nu vorbim de o reglementare. Pachetul doamnei Dan este un mare fiasco. Aici problema de fond e din aplicare. Profesia asta e una de risc și plătim tributul ăsta. Avem o discuție pe vătămare corporală și deces, avem o hotărâre de guvern și ordin de ministru care vine cu niște despăgubiri pentru familie. Noi am avut miting în 2008, cu niște revendicări, când Cristian David era ministru de Interne, și am câștigat niște drepturi privind despăgubiri de vătămare sau deces”, a spus Dumitru Coarnă.

Acesta a mai spus că polițiștii de la intervenție rapidă sunt echipați. „Avem probleme cu echipamentul la celelalte  structuri: ordine publică, rutieră, unde suntem la voia întâmplării”, a punctat el.

Coarnă a mai atras atenția că orele de odihnă sunt respectate „da și nu”. „Categoric sunt puțini și sunt implicați în multe acțiuni. În MAI avem 25.000 de funcții libere numai pe armă, poliție, avem un deficit fantastic, clar oamenii lucrează suplimentar pentru că MAI nu încearcă să limiteze acest deficit de personal. Doamna Carmen Dan, acum două luni de zile, a venit cu o informație, o gogoașă, că angajăm 3.600, dar nu a spus și anul. Probabil în anul 3600”, a spus el.

Întrebat ce ar putea să facă MAI în cazul polițistului atacat cu sabia, Coarnă a spus că ministrul de resort „ar trebui să meargă la Ministerul Justiției pe reglementare infracțiuni de ultraj, dar le e teamă să meargă acolo. A venit cu o prostie de un pachet juridic care nu are nicio legătură. Vorbim de statutul polițistului, în acel pachet nici nu e inclus statutul polițistului.”

„E legea 61, de au mărit contravenția, efectul e zero. Ei dublează reglementările, s-au dus în Parlament, s-au făcut de râs. Vii cu reglementări la dublu? Problema e la ultraj, introducem circumstanțe agravante, acolo sunt discuții de forță, problema e la echipament, deficit de personal, mașini 30-40% nu au anvelope de iarnă (...) Cine știe stăpânește sistemul. Carmen Dan să meargă la o școală, MAI e prea mult pentru dumneaei”, a declarat președintele SNPPC.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri