Sirenele de alarmare vor suna din nou, începând de miercuri. Arafat: Nu înseamnă că se va întâmpla ceva. Trebuie testate

Data publicării:
Şeful DSU, Raed Arafat, face declaraţii de presă.
Raed Arafat, şeful DSU. Foto: Alex Nicodim/Inquam Photos

De săptămâna viitoare, sirenele aflate pe blocurile din toată țara vor începe să sune din nou. Autoritățile vor să reia, astfel, testările lunare care au început în august 2017, dar care, la un moment dat, s-au oprit. Ziua aleasă pentru acest exercițiu va fi tot prima miercuri din lună.

Revenim la un lucru pentru care s-ar putea să avem discuții, miercurea sirenelor. Aveam în fiecare lună, prima zi de miercuri, să pornim sirenele de alarmare să le testăm. Prima zi de miercuri din luna martie o să fie testate sirenele. O să informăm populația. E normal ca acest lucru să se facă, ca lumea să se obișnuiască. Faptul că facem informare, pregătiri, nu înseamnă că se va întâmpla ceva. E obligația noastră să facem acest lucru”, a spus Arafat.

Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică - să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante, a adăugat el.

Şeful DSU a explicat că, din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanşare locală, potrivit Agerpres.

Miercurea sirenelor - pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ea ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile, că sirenele funcţionează, a precizat Arafat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri