Sistemul care monitorizează cutremurele în România ar putea să nu mai funcţioneaze

Data publicării:
cutremure

Sistemul care monitorizează cutremurele în România ar putea să nu mai funcţioneaze, avertizează directorul Institutului pentru Fizica Pământului. Şi asta pentru că Ministerul Culturii nu a alocat banii necesari funcţionării reţelei seismice.

Conducerea instituţiei spune că este nevoie de peste un milion de lei în fiecare trimestru, iar până acum guvernul a dat doar 770 de mii de lei.

Din cauza dificulăţilor financiare, conducerea Institutului pentru Fizica Pământului a fost nevoită să umble la veniturile celor o sută de angajaţi. Până acum, reprezentanţii Ministerului Culturii nu au comentat situaţia.

Constantin Ionescu, director Institutul Naţional pentru Fizica Pământului: Dacă eu întrerupeam această instalaţie de interes naţional, în primul rând nu mai puteam să localizăm cutremurul de ieri sau de alaltăieri. Puteau să se întâmple multe. Acum noi am şi redus din activităţi, n-am mai aprobat deplasări la staţiile seismice. Am tăiat bonurile de masă. Dacă primim aceşti bani pe ianuarie, mai trăim încă o lună, două. Practic, ar trebui să se deconteze lună de lună şi să avem certitudinea că în continuare ni se decontează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri