Sari la conținut

10 Mai, „Ziua Regelui” - zi de sărbătoare națională. Va fi și zi liberă pentru salariați?

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, ca 10 Mai să fie zi de sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice - începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Deputaţii au adoptat cu 294 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi şase abţineri un proiect de lege în acest sens, iniţiat de senatorul PNL Puiu Haşotti.

Proiectul prevede că Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi centrale organizează manifestări cu prilejul sărbătoririi acestei zile în limita alocaţiilor bugetare prevăzute.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a spus că sunt momente în istoria unei ţări care sunt dincolo de patimi politice, iar acesta este unul dintre ele.

Salariaţii vor munci, însă, pe 10 Mai, deoarece propunerea legislativă adoptată de Parlament nu prevede faptul că ziua de 10 mai va fi, în acelaşi timp, o zi liberă pentru salariaţi, notează avocatnet.ro. 

Ce-i drept, forma iniţială a proiectului includea şi o prevedere prin care Codul Muncii urma să fie modificat, prin introducerea acestei zile în lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează. Însă această dispoziţie a fost eliminată în urma amendamentelor adoptate de Comisia pentru muncă şi protecţie socială din cadrul Camerei Deputaţilor.

Potrivit raportului depus de Comisie, introducerea zilei de 10 mai în lista sărbătorilor legale nelucrătoare este o propunere ce nu poate fi susţinută din punct de vedere financiar.