22 de bebeluși au fost abandonați în acest an la Maternitatea Oradea. Copiii sunt îngrijiți de asistente și de voluntari

Data actualizării: Data publicării:
Nou nascuți
Guvernul României, preocupat de creșterea natalității caută soluții și asigură resursa financiară. Foto: Shutterstock

22 de nou-născuți au fost abandonați în acest an la maternitatea Oradea. Sunt mai puțini decât în anii precedenți, spun medicii, care își amintesc că au fost ani în care peste 100 de bebeluși erau părăsiți de părinți în spital. Până când Direcția de Protecție a Copilului îi transferă într-un centru de plasament sau la un asistent maternal, micuții sunt îngrijiți de asistente și de voluntarii unor fundații.

În cele mai multe dintre cazuri, mamele care își abandonează pruncii nou-născuți provin din medii defavorizate ori au probleme medicale. Părăsiți de părinți, cei mici sunt preluați de asistentele medicale.

„În acest moment avem trei cazuri sociale, 3 bebeluși abandonați. Cel care e de mai multă vreme la noi are o lună și două săptămâni, luni deja va pleca în asistență maternală, ceilalți doi vor urma în curând să plece și ei", spune Adriana Pele, asistent social.

De îngrijirea bebelușilor se ocupă și voluntarii unor fundații.

"Avem două doamne care vin de dimineață și de după-masă și cu ajutorul lor avem grijă ca acești bebeluși să se simtă bine", explică Adriana Pele.

Ashleigh și Gail sunt din Pennsylvania și vin anual în Oradea ca să îi îngrijească pe bebelușii abandonați în spitale.

„Sunt aici cu fundația My Brother`s Keeper și îi ajut pe copii, îi spăl, le schimb hainele și îi iubesc. Vin aici la Oradea de mai bine 9 ani. De obicei stăm două săptămâni şi venim zilnic", spune Gail Keller.

„Lucrez cu bebelușii, am grijă de ei, le ofer iubire și mă asigur că au tot ce le trebuie. Mereu am iubit copiii și m-am gândit că asta ar fi o modalitate să-mi extind orizonturile și să ies din zona de confort", spune Ashleigh Ellindwood.

Anual zeci de nou-născuți sunt abandonați în maternitatea din Oradea. Aceștia sunt ținuți în unitatea medicală până când Direcția de Protecție a Copilului îi transferă într-un centru de plasament sau la un asistent maternal.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri