24 ianuarie este zi de sărbătoare naţională

Data publicării:
Parada 1 decembrie Ziua Nationala a Romaniei-Mediafax Foto-Andrei Alex Moise-3

Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române că zi de sărbătoare naţională a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 922 din 18 decembrie.

Actul normativ a fost adoptat de Senat în şedinţa din 2 iunie şi apoi de Camera Deputaţilor, în calitate de Camera decizională, în şedinţa din 3 decembrie, notează avocatnet. 

Faţă de formă adoptată de senatori, deputaţii au făcut modificări în sensul includerii motivului pentru care 24 ianuarie se declara zi de sărbătoare naţională, această este dată la care,în 1859, s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române.

Legea nr. 171/2014 prevede, de asemenea, posibilitatea ca autorităţile administraţiei publice centrale şi locale să organizeze (sau să sprijine logistic şi material) manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

De menţionat este că senatorii au încercat în trecut să introducă în Codul Muncii dată de 24 ianuarie că zi nelucrătoare. Mai exact, pe parcursului anilor 2010 şi 2011, pe masa senatorilor s-au aflat mai multe propuneri legislative în acest sens, aproape toate fiind adoptate de aceştia. În schimb, deputaţii au respins de fiecare dată iniţiativele, astfel că 24 ianuarie este, în continuare, o zi lucrătoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri