3.000 de copii sunt dați dispăruți anual în România

Data publicării:
copii

De Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, autorităţile şi organizaţiile non-guvernamentale încearcă să responsabilizeze părinţii, copiii, precum şi şcolile, pentru a reduce numărul plecărilor de acasă.

De exemplu, un adolescent a plecat de acasă de teamă să nu fie certat. „Întâmplarea a fost așa - luasem o notă proastă la școală și, supărat fiind, m-am ascuns la bunici. Parinții mei mă cautau să mă consoleze, dar eu am crezut ca ei de fapt vroiau să mă certe, așa că m-am ascuns”, povestește el.

În cele din urmă, băiatul s-a întors acasă de bunăvoie. Iar povestea lui pare trasă la indigo, după 90 % dintre cazurile de dispariţii raportate anual în ţara noastră. Copiii care dispar de acasă de cele mai multe ori nu sunt nici alungaţi şi nici răpiţi, spun autorităţile. „Am vrut să fug cu o prietenă. Bine, ea m-a rugat, că avea probleme în familie, nu se înțelegea deloc cu părinții ei. Când și-a făcut un prieten, au început sa se certe”, povestește o adolescentă.

„În mare parte, în ceea ce privește fetele, pleacă pentru a locui chiar cu un partener neaprobat sau neagreat de familie. Sau, de ce să nu spunem adevarul, cu visul măritișului”, a explicat comisar-şef Helen Şipoş, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii al Poliţiei Române.

Reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale spun că mulţi dintre copiii plecaţi de acasă se întorc tot de bunăvoie, atunci când îşi dau seama că sunt în pericol.

Situaţiile de acest fel pot fi însa evitate, daca şcoala şi familia s-ar interesa mai mult de problemele copiilor.

Statisticile Poliţiei arată că în ultimul an au fost daţi disparuţi 3.235 de copii. Peste 130 dintre ei aveau vârsta mai mică de 10 ani. În aceeaşi perioada au fost găsiţi 3.229 de copii fugiţi de acasă. La jumătatea acestei luni figurau în continuare în evidenţe aproape 360 de minori căutaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri