30% din bijuteriile din aur sau argint vândute fără acte la târguri sunt falsuri

Data publicării:
bijuterii bijutier 1


Românii cumpără fără să ştie, din târguri, bijuterii cu pietre preţioase false. Pentru că sunt convinşi că produsele sunt din aur şi argint, iar pietrele sunt preţioase, dau şi de zece ori mai mult pe acestea. 

Vă dau câteva exemple cu produse despre care se zice că sunt de 18 karate şi sunt de fapt de nouă karate, metalul pur amestecat cu plumb, pietre preţioase de calitate inferioară şi prezentate de calitate, cu certificate”, a spus Marius Iancu, reprezentantul unui magazin de bijuterii. 

Produsele care respectă legislaţia pot fi însă deosebite cu uşurinţă. 

Pe interiorul şinei inelului trebuie să aibă marcajul pentru titlul aurului în cazul acestui inel din aur alb de 18 karate şi marcajul pentru garanţie proprie a casei de bijuterii”, a explicat Marius Iancu, reprezentantul unui magazin de bijuterii.

O verighetă de aur are trecută pe interior doar două iniţiale - MS. Astfel, nu ştim nici câte karate are, nici dacă este întradevăr din aur. Mai mult, în cazul bijuteriilor cu rubine sau smaralde de exemplu, clienţii trebuie să ceară şI detalii despre pietrele folosite la confecţionarea acestora. 

Pe certificatul de garanţie trebuie mentionat, pe lângă tipul de karate şi gramajul, şi cel de pietre. De exemplu, pentru diamante cei patru 'c' ai diamantelor”, a adăugat Marius Iancu. 

În 2013, din cele 8 kilograme de bijuterii controlate de inspectorii pentru protecţia consumatorilor, în valoare de 12,6 milioane de lei, au fost găsite probleme în cazul a 150 de grame.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri