300 de angajati ai CFR au protestat de teama concedierilor

Data publicării:
trenuri cfr mediafax

Aproape 300 de angajaţi ai CFR au protestat la Ministerul Finanţelor. Feroviarii se tem de concedieri. Cei de la CFR Marfă vor avea program cu 20 la sută mai scurt, de săptămâna viitoare, şi cu 20 la sută mai prost plătit.

Puţin după ora 10.00, angajaţii CFR s-au adunat în faţa Ministerului de Finanţe. Subfinanţarea căilor ferate este una dintre nemulţumirile protestarilor.

Ceferiştii se tem pentru locurile lor de muncă. De săptămâna viitoare, angajaţii de la CFR Marfă vor lucra patru zile pe săptămână. Programul redus se va simţi direct în buzunare - salariul va fi mai mic cu 20%. Acelaşi program s-a aplicat şi la CFR Călători, dar muncitorii au stat acasă o zi pe lună.

Aproape 3.000 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, în toate companiile feroviare. Diponibilizările ar trebui să înceapă din acest an, potrivit sindicaliştilor. Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a promis plăţi compensatorii, dar liderii de sindicat atrag atenţia că în buget nu sunt alocate sumele aferente, aşa că e posibil ca salariaţii să fie trimiţi în şomaj, iar banii să fie primiţi anul viitor.

CFR Călători a înregistrat cele mai mari pierderi - aproape un miliard de lei, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, iar CFR Marfă a pierdut anul trecut 405 milioane lei, de patru ori mai mult decât în 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri