31 de avocaţi britanici construiesc la Jucu locuinţe pentru săraci. Modelul a fost preluat de studenţi români într-un sat din Brăila

Data publicării:
VoluntariatJucu

31 de avocaţi ai uneia dintre cele mai mari firme de avocatură din Marea Britanie construiesc în comuna Jucu din Cluj locuinţe pentru oamenii săraci. Echipa de voluntari s-a alăturat unui proiect umanitar şi, într-o săptămână, speră să termine un cartier întreg de case sociale. Modelul a fost împrumutat şi de câţiva studenţi români, care au dat o mână de ajutor oamenilor dintr-un sat din Brăila.


Natalie Montezuma a terminat cursurile Universităţii din York în urmă cu câteva săptămâni. Participă pentru prima dată la un asemenea proiect. „E destul de greu, dar simţi că rămâi cu atât de multe după această experienţă! Şi e plăcut să ajuţi pe cineva, aşa că uiţi că e multă muncă. În Anglia există deja o cultură în ceea ce priveşte ajutarea oamenilor”, spune ea.

Nici Jacob Bennet, care va lucra într-un birou din Manchester al casei de avocatură, nu a mai fost pe un şantier. „Sunt începător, e prima dată când fac aşa ceva şi e foarte interesant, dar nu am nici o experienţă anterioară pe şantier. Suntem toţi pe acest Pământ şi trebuie să ne ajutăm între noi”, spune el.

Timp de şapte zile, ei vor construi locuinţe pentru familii sărmane din Cluj. „Venim în fiecare an cu proaspeţii angajaţi, noii avocaţi ai firmei, aproximativ 30 în fiecare an. E o modalitate fantastică prin care îi familiarizăm cu politica firmei, se cunosc între ei, adunăm toate birourile din Anglia”, spune Aster Crawshaw, partener la firma de avocatură.

Veronica Pop şi fiul ei, pe care îl creşte singură, se va muta într-una din case. Acum femeia trăieşte în casa părinţilor: opt persoane în trei camere.

Nu puteam să economisesc poate în 20 de ani să am banii ăştia, să îmi construiesc o casă. În momentul de faţă locuiesc cu părinţii, bunica mea, sora, nepotul. Suntem foarte multe persoane în 70 de metri pătraţi, suntem opt”, spune ea.

500 de familii au acum un acoperiş deasupra capului mulţumită voluntarilor din Marea Britanie.

S-a lucrat la foc continuu şi în localitatea Însurăţei, din Brăila. 24 de studenţi români care învaţă în Italia, Spania şi Portugalia au curăţat şi au reparat casele oamenilor. „Ajungi seara poate obosit, dar când vezi că ceilalţi sunt fericiţi sau îţi mulţumesc pentru ceea ce faci, asta contează cel mai mult”, spune voluntarul Flavia Manuela Ciurea.

Am zugrăvit, am vopsit, am mai făcut şi o instalaţie elecrică, i-am mai ajutat pe oameni să se organizeze puţin”, spune şi Sebastian Pârcălăbescu, tot voluntar.

Localnicii sunt recunoscători: „Noi le mulţumim din tot sufletul şi din toată inima că ne-au ajutat”, spune unul dintre ei.

După o săptămână de muncă, tinerii s-au mutat într-o localitate vecină pentru a ajuta şi la amenajarea unui cămin de bătrâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri