Video 350 de clădiri din București se pot prăbuși în cazul unui cutremur. Locatar: „Stăm în permanență într-un pericol nemaipomenit!”

Cătălin Firoiu Data publicării:
Bloc cu risc seismic, cu crapaturi, în București
Bloc cu risc seismic în București Foto: captură video

350 de clădiri din București sunt pericol public, arată datele oficiale. În cazul unui cutremur puternic, se prăbușesc toate. Majoritatea sunt locuite, iar oamenii privesc cu groază cum imobilele se descompun sub ochii lor. Locatarii depun acte și refac acte pentru dosarul de consolidare solicitat de stat și... așteaptă. Unii, de ani întregi.

- De vreo șapte ani trebuia reabilitat. Și-a promis și nu a făcut nimic, spune o locatară dintr-un astfel de bloc.

- Vă simțiți în siguranță, în bloc?

- Nu. Nu prea. Că am și doi nepoți.

- Dacă vine un cutremur mare?

- Adio! Își bate joc de locatari! spune femeia, gâtuită de emoție.

***

- Da, suntem în pericol. S-au depus dosarele, mai mult de jumătate, dar nu e la fel ca la Parlament. Că dacă ar fi la fel ca la Parlament, mai mult de jumătate, s-ar demara lucrarea. Stăm în permanență într-un pericol nemaipomenit, explică o altă locatară.

- M-aș bucura foarte mult să ia măsuri, că-i păcat de blocul ăsta. Să ia măsuri, să-l consolideze, să facă ceva! Să facă ceva cu noi, să stăm mai în siguranță. Să dea Dumnezeu să-i ajute, Dumnezeu să ne ajute și pe noi să-l consolideze, spune o a treia femeie.

***

- E pericol, dar în fine. Așteptăm să treacă alegerile că... probabil că după alegeri se rezolvă. Toată speranța noastră e-n alegeri, spune râzând sceptic un bărbat.

***

- Să facă așa un tur prin oraș, cu o mașină, și să vadă cam ce-i pe aici... Zonă centrală! A căzut stâlpul ăla de acolo, dacă era cineva îl făcea praf. Nu-i posibil să mergi pe stradă și să-ți cadă o cărămidă în cap! spune indignat un bucureștean întâlnit pe Calea Griviței.

***

- Lumea cred că are o idee despre riscul la care se supune când se mută într-o clădire de genul, dar nu cred că conștientizează complet riscul, este de părere un tânăr.

***

- Ar trebui să se mobilizeze cumva și să se apuce de treabă, că sunt promisiuni în vânt făcute! Să facă, într-adevăr, ceea ce au promis că vor face! este cerința unei bucureștence.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri