4 din 5 adolescenți sunt hărțuiți pe internet. Cum s-ar putea descuraja cyberbulling-ul

Data actualizării: Data publicării:
calculatoru hartuire online cyberbully
FOTO: Shutterstock

Atenţie, părinţi care vă lăsaţi copiii, pe internet! 4 din 5 adolescenţi ajung să fie hărţuiţi pe reţelele de socializare. De teamă, copiii nu spun nimăni şi suferă în tăcere. Aşa, unii dintre ei devin depresivi şi caută uneori să compenseze lipsa prietenilor cu droguri şi alcool. Cel puţin asta arată cel mai nou studiu despre fenomenul cyberbulling realizat la comanda Bitdefender. Specialiştii în securitate cibernetică atrag atenţia că fenomenul este în creştere şi vor să ceară platfomelor sociale, precum Facebook, să acţioneze împotriva practicilor agresive în mediu online.

Mesaje de ameninţare, comentarii negative la fotografii sau furt de identitate. Sunt câteva dintre formele de hărţuire cu care 80% dintre copii se confruntă în mediul online.

Studiul acesta este alarmant. Alarmant în sensul că ar trebui sa ne puna in garda ma bine. Fenomenul nu este vizibil, este invizibil şi este foarte greu de contracarat. El crează foarte multe victime inocente. E foarte probabil ca Victimele cel mai rău lezate să fie cele mai tăcute”, afirmă Nansi Lungu, analist comportamental.

Chiar aşa şi este. Studiul arată că majoritatea celor hărţuiţi online nu au poevstit niciodată nimănui despre asta.

Mă gândesc la stima de sine care poate rămâne pe ani de zile deteriorată și de ce nu cazuri mult mai grave de atât și anume sinuciderea”, spune Delia Mina, psihoterapeut.

20% dintre adolsecenţii hărţuiţi pe reţelele de socializare au ajuns în depresie. Primii care îi pot ajuta sunt părinții, care își pot da seama ușor dacă copiii lor au fost victime.

Vor apărea diverse reacții cum ar fi anxietate, depresie, poate copilul va evita să mai iasă din casă să mai folosească telefonul mobil sau laptopul”, spune Delia Mina, psihoterapeut.

În unele licee din ţară, elevii sunt consiliaţi cum să facă faţă cyberbullyingului.

Să nu considere formele online o formă de comunicare şi interrelaţionare şi că recurgă mai mult la formele directe”, afirmă Sorin Ionescu, profesor Colegiu Naţional Bănăţean.

Iniţiatorii studiului au identificat şi o soluţie pentru a descuraja fenomenul de cyberbullyng:

„Un nou buton pe Facebook! Pe lângă aceste simboluri deja cunoscute să mai fie unul, care să îi sancționeze cumva pe cei care comenteaza negativ sau insultă. Pentru asta însă este nevoie să se strângă 50.000 de semnături în campania nu tasta ura”, relatează Maria Moiș, reporter Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri