42% dintre românii traficați sunt minori. Cei mai mulţi sunt exploataţi sexual sau prin muncă

Data actualizării: Data publicării:
little boy unhappy sad and tress alone

Jumătate dintre românii exploataţi sunt minori! Mai grav este că 70% dintre copii sunt recrutaţi de cunoscuţi sau de rude. În această situație, a crescut și numărul apelurilor la Telefonul Copilului. Majoritatea sunt fete care strigă după ajutor din disperare și aflate în prag de sinucidere.

Andreea Milea, jurnalist Digi24: Peste 40% dintre românii traficaţi sunt minori. Cei mai mulţi sunt exploataţi sexual sau prin muncă. Raportul Comisiei Europene arată că una din patru victime ale traficului de persoane este exploatată chiar pe teritoriul ţării de origine.

La capitolul traficului de minori, ţara noastră este mai mult decât un exemplu. Zilnic, pe străzile Capitalei sunt copii care cerşesc în trafic sau în zonele aglomerate.

Maximilian Nicolae, șeful ANITP: Există mult trafic de minori în adăpostul activității legale de practicare a prostituției. Și în 2019 procentajul se menține undeva la 40-42%. Cei mai mulți minori sunt abuzați sexual sau prin muncă, obligare la practicarea cerșetorie. Și în cazul minorilor se păstrează aceeași tendință ca la majori: cei mai mulți sunt de sex feminin.

Cei de la telefonul copilului primesc frecvent apeluri de la minori care cer ajutorul. Din cauza traumelor, de cele mai multe ori aceştia sunt în prag de suicid.

Doctor: Copiii sub 10 ani sunt în mod special vulnerabili

Cătălina Surcel, Telefonul Copilului: Minorele care pe noi ne sună, victime ale abuzului sexual sau ale traficului de minori, nu doresc să meargă mai departe, nu doresc să se adreseze instituţiilor abilitate. Doresc să fie staiblizate psiho-emoțional. La momentul apelului ele nu mai văd nicio speranță, nu văd că lucrurile s-ar putea schimba în bine și sunt în pragul unei tentative de suicid. Ele sunt în general amenințate și atunci le este frică să vorbească, le este teamă că dacă s-ar îndrepta spre pași concreți, să reclame situația în care s-au aflat la un moment dat, le-ar putea aduce mai multă agresiune.

Monica Alexandru, lector doctor: Copiii sub 10 ani sunt în mod special vulnerabili și dependenți de o persoană adultă de care se atașează emoțional. Se supun mai ușor adulților, de aceea sunt și mai ușor de exploatat. Impactul social e puternic în sensul în care familia îi poate respinge, nu au abilități sociale, comunicative comparativ cu ceilalți copii și de cele mai multe ori se întorc în același mediu unde au fost traficați inițial.

Reprezentanţii instituţiei cer Ministerului Educaţiei dar şi Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane ca profesorii să predea în şcoli cursuri de prevenire a traficului de minori.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri