500 de familii, la mila naturii

Data publicării:
versant

Drumul judeţean 710B este cel pe unde vine maşina de pâine, pe unde intră ambulanţele şi pompierii în comuna Vişineşti. Dacă peretele muntelui aflat lângă drum cade de tot, oamenii rămân complet izolaţi. În plus, albia pârâului Cricovul Dulce, care merge în paralel cu drumul, a fost deja blocată în proporţie de 90 la sută. Dacă apa nu va mai avea pe unde să treacă, râul se va revărsa pe drum şi în curţile oamenilor.

„Riscul este să se blocheze acest curs de apă, să se facă un baraj natural și să inunde toate casele, situația atunci poate deveni dramatică”, spune Ion Marinescu, prefectul de Dâmbovița.

Problema e veche. De-a lungul anilor, aici s-au făcut lucrări de aproape 70 de milioane de lei. Dar erodarea continuă.

Alunecările acestea nu au fost de volumul acesta inițial, a alunecat câte puțin și puteam să o rezolvăm un an sau doi, dar la un volum mare de apă, acum s-a pornit chiar tot versantul”, mai spune prefectul.

Alunecările de teren au început acum 12 ani. Autoritățile se mobilizează de fiecare dată, însă rezolvă problema pe moment. Și de această dată drumul județean a fost deblocat, însă oricând poate avea loc o nouă alunecare de teren.

„Ne-a alocat o sumă de 4 miliarde, bani vechi, anul acesta, premierul, și urmează a se face un dig de protecție”, spune primarul din Vișinești, Nicolae Stoica.

Oamenii se tem de o nouă alunecare de teren. Dacă vor mai cădea bucăţi mari din peretele de munte, conducta de apă care alimentează comuna va fi distrusă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri