A început Bacalaureatul de toamnă. Astăzi se susţine proba orală la limba română

Data publicării:
examen bacalaureat 2014 mediafax

 

(FOTO Mediafax)

Cea de-a doua sesiune din acest an a bacalaureatului a început cu probele orale, care se desfăşoară după următorul calendar: 18 - 19 august - limba română şi limba maternă, 19 - 20 august -o limbă de circulaţie internaţională, 21 - 22 august - evaluarea competenţelor digitale.

Probele scrise încep în 25 august, cu limba şi literatura română, urmând pe 26 august - limba şi literatura maternă, 27 august - proba obligatorie a profilului şi încheindu-se pe 29 august cu proba la alegere a profilului şi specializării.

Pe 1 septembrie este programată afişarea rezultatelor (până la ora 12.00), iar depunerea contestaţiilor va avea loc în aceeaşi zi, între orele 12.00 - 16.00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 4 septembrie.

Cine poate susţine examenul de bacalaureat

Examenul de bacalaureat poate fi susţinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de învăţământ. Candidaţii pot fi atât din seria curentă, respectiv elevii care au absolvit liceul în acest an, cât şi din seriile anterioare.

Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul în sesiunile de bacalaureat organizate începând din 2003, pot solicita recunoaşterea probelor promovate anterior.

Examenul de bacalaureat poate fi susţinut fără taxă de cel mult două ori. Candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut de cel puţin două ori bacalaureatul şi care se prezintă la toate probele examenului, au plătit 230 de lei. În celelalte cazuri, suma plătită a fost stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le va susţine candidatul.

Promovarea examenului de bacalaureat

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

- au susţinut probele de evaluare a competenţelor, la care rezultatele nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă;

- au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;

- au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probe orale.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri