A început culesul viilor. Muncă multă, bani puţini, spun şomerii

Data actualizării: Data publicării:
cules vii

Mai bine şomer, decât zilier. De asta sunt convinşi zeci de locuitori din oraşul Târgu Bujor, din judeţul Galaţi, care stau liniştiţi la cârciumă în timp ce oameni veniţi din alte localităţi culeg viile din zonă. Deşi primarul îi roagă să muncească, şomerii din oraş spun că nu se pot ridica de pe scaun pentru 50 de lei pe zi.

Peste 170 de zilieri culeg strugurii de peste cele 400 de hectare ale staţiunii viticole din Târgu Bujor. Dintre aceştia, doar 20 sunt localnici, în ciuda faptului că zona e săracă, iar numărul şomerilor din oraş trece de 300. Primarul a postat şi un anunţ pe Facebook, în speranţa că-i va convinge pe oameni să muncească.

Sincron Laurenţiu Gâdei, primarul oraşului Târgu Bujor: „Îi invit pe cei care sunt la ajutorul social să participe la culesul viilor după ce îşi efectuează zilele în folosul comunităţii. Există prevedere legală astfel încât să-şi poată rotunji veniturile ca zilier.”

Zilierii pot câştiga de la 50 de lei la 100 de lei pe zi.

De exemplu, eu, anul trecut, am prins de 21 de zile şi jumătate şi am scos 22 de milioane şi un pic”, spune unul dintre cei care lucrează în vie.

Prea puţini dintre localnici sunt însă dispuşi să muncească pentru asemenea sume.

Este foarte puţin, cum să munceşti cu 50 de lei? Numai ţigările sunt 16 lei, nu se merită.”

Nu sunt de acord, sunt bani foarte puţini. Dacă îmi dă 50 de euro de la la ora 7.00 până la ora 14.00, atât iau în Italia. Pentru nimic în lume şi niciodată în viaţă.”

Ca să nu rămână strugurii neculeşi, administratorii staţiunii au adus muncitori din alte localităţi.

Elena Adochiţei are 68 de ani şi a venit tocmai din judeţul Bacău: „E şi grea şi uşoară, e şi plăcută. Dacă îţi place munca. Noi suntem învăţaţi cu munca.”

Recoltatul strugurilor la cele patru ferme ale Staţiunii de Cercetare Viticolă din Târgu Bujor se va termina în trei saptamâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri