A început montarea statuii de 8 milioane de lei a Prințului Rainier de Monaco

Data actualizării: Data publicării:
statuie rainier

Statuia de peste 8 milioane de lei a Prinţului Rainier III de Monaco a ajuns în Parcul Circului din Capitală. Echipa sculptorului a început montarea celor şapte piese ale ansablului monumental dedicat memoriei celebrului prinţ monegasc, care a promovat şi a susţinut artiştii şi spectacolele de circ pe plan mondial. La inaugurarea operei de artă, programată săptămâna viitoare, este aşteptată să participe şi prinţesa Stephanie de Monaco.

Prinţul, care a condus vreme de 57 de ani Principatul Monaco, a înfiinţat Festivalul Internaţional de Circ de la Monte Carlo şi a promovat arta circului la nivel mondial, are statuie din bronz, cu soclu din granit verde, de Guatemala, la câţiva paşi de circul bucureştean Variete Globus.

Statuia face parte dintr-un întreg ansamblu monumental, care mai cuprinde Arena Soclu, realizată din granit şi şapte elemente figurative turnate în bronz.

„Personajele sunt din lumea circului: arlechin, clovn, gimnast, prestidigitator... (Reporter: De exemplu, acesta care este coborât chiar acum cu macaraua, ce reprezintă?) - Gimnast! Gimnast, în sensul ludic. Montajul e început de câteva zile, finalizăm şi aşteptăm inaugurarea, pe 4”, spune sculptorul Ionel Stoicescu.

„S-a mers foarte mult pe un fel de conservatorism în arta monumentală de for public, cred că trebuie, uşor, uşor să ne desprindem de conservatorismul ăsta şi să mergem şi spre accepţii de genul acesta”, este de părere lector univ. dr. Ionel Lazăr, de la Universitatea Națională de Artă București.

Prin ineditul lor, piesele statuare atrag, plac sau... displac.

- Arată ca şi cum mingile ar fi în aer! Da, sunt foarte tari.

- Va fi o atracţie turistică dacă vor fi amenajate spaţii mai complexe pe aici.

- Interesat? - Nu prea!

Ansamblul monumental „Prinţul Rainier III de Monaco” a costat aproape opt milioane şi jumătate de lei. La inaugurare, anunţată pentru 4 octombrie, este aşteptată şi prinţesa Stephanie de Monaco, mezina prinţului Rainier al III-lea.

Citiți și:  Statui cu prinți de Monaco și daci, în București

De câte monumente are nevoie un oraș?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri