A şasea duminică de manifestaţii împotriva exploatării de la Roşia Montană. În Capitală, marşul a început pe strada ce poartă numele localităţii din Apuseni

Data publicării:
banner 1

Peste 6000 de bucureşteni s-au adunat şi în acest sfârşit de săptămână să ceară închiderea exploatării de la Roşia Montană. Protestatarii şi-au dat întâlnire chiar pe strada Roşia Montană din Capitală, de unde au pornit în marş, la fel ca de fiecare dată, spre Piaţa Universităţii, unde au blocat din nou traficul rutier.

Manifestanţii şi-au propus să îi mobilizeze pe locuitorii din cartierul Militari, pe care l-au traversat în drumul lor spre destinaţia finală - Piaţa Universităţii. Iar punctul de start a fost chiar strada Roşia Montană. Pe traseu, oamenii s-au oprit de câteva ori pentru a îi îndemna şi pe alţi bucureşteni să iasă din casă şi să li se alăture.

Prima oprire a fost pe Bulevardul Timişoara, acolo unde câţiva protestatari s-au urcat pe un stâlp şi au arborat un banner. Cel mai important obiectiv al traseului a părut însă a fi Palatul Cotroceni, unde oamenii s-au oprit din nou preţ de câteva minute pentru a cere demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Blocarea circulaţiei este deja o tradiţie pentru opozanţii proiectului Roşia Montană. Traficul a fost restricţionat pe întreg traseul, pentru ca, în cele din urmă, să paralizeze complet în zona Pieţei Universităţii. Aici, protestatarii au cerut din nou demisia Guvernului şi respingerea de către Parlament a proiectului de exploatare cu cianuri.

Din 1 septembrie, marşurile faţă de proiectul minier de la Roşia Montană sunt organizate în Capitală şi în alte mari oraşe în fiecare duminică.

Manifestaţiile au continuat aşadar şi în marile oraşe din ţară. 5000 de oameni s-au strâns în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, de unde au plecat în marş prin oraş. La Timişoara, 1000 de locuitori au ieşit în stradă, au mărşăluit şi ei, apoi au blocat pentru câteva minute două intersecţii.

300 de persoane s-au adunat şi la Câmpeni ca să ceară parlamentarilor respingerea proiectului minier. Celor din Câmpeni li s-au alăturat şi oameni din mai multe localități din munţii Apuseni. Cu toții spun că începerea exploatării cu cianuri le-ar distruge zona şi le-ar alunga turiștii.

ŞI la Oradea, în jur de 60 de oameni au protestat faţă de exploatarea cu cianuri.

Manifestanţii spun că vor protesta până când vor fi luate măsuri clare în acest caz.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri