Abonamentele STB, chiar și cele gratuite, trebuie validate la fiecare urcare

Data publicării:
validare card stb

Validarea cardului de călătorie în rețeaua de transport a Bucureștiului (STB) este obligatorie la fiecare urcare, inclusiv pentru cei care dețin abonamente, arată Societatea de Transport București.

(Video. Cum se face validarea cardului în noile autobuze OTOKAR)

Măsura este obligatorie inclusiv pentru elevi și pensionari, care de la 11 februarie 2019 beneficiază de abonamente gratuite, pe care trebuie să și le reînnoiască însă lunar. 

Până de curând, validarea abonamentelor la fiecare urcare în mijlocele de transport în comun era facultativă.

Operatorii de la centrele de eliberare a abonamentelor, dar și controlorii au început deja să atragă atenția călătorilor în ultimul timp că este obligatorie validarea abonamentului. 

„Călătorul are obligația să valideze titlul de călătorie, indiferent de tipul acestuia, la fiecare urcare într-un vehicul de transport public (tramvai, troleibuz, autobuz), pe toată aria teritorială București – Ilfov”, se arată pe site-ul STB la capitolul „Contravenții”.

Măsura ar permite o mai bună monitorizare a fluxului de călători, pe linii și pe ore, ceea ce ar duce la o optimizare a transportului, prin suplimentarea unor vehicule acolo unde este nevoie.

Într-un comunicat transmis la sfârșitul anului trecut, STB (fosta RATB) anunța că se schimbă regulamentul serviciului de transport public din București și Ilfov, inclusiv în privința amenzilor.  Astfel, amenda pentru călătoria fără validarea legitimației de călătorie la STB poate crește la 500 de lei. În plus, vor fi amendați și cei care ocupă un scaun cu bagajele și nu plătesc o călătorie în plus, dar și cei care au abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în autobuz, tramvai sau troleibuz. 

Ce se întâmplă dacă ești prins fără card validat

La solicitarea reprezentanţilor corpului de control, călătorii sunt obligaţi să prezinte acestora titlurile de călătorie utilizate în acel moment.

Posesorii de abonamente nominale sau legitimaţii nominale sunt obligaţi să prezinte, la cererea acestora, actele de identitate.

Pentru călătoria fără titlu de transport valabil și validat sau fără un alt document care să permită efectuarea călătoriei, contravenientul poate achita pe loc contravaloarea unui titlu de transport la tarif special (suprataxa), fără a se mai încheia proces-verbal de contravenție.

În situația în care călătorul achită pe loc titlul de transport la tarif special, agentul de control eliberează cardul de suprataxă, completând datele inscripționate pe verso. Cardul de suprataxă permite finalizarea călătoriei în mijlocul de transport în care s-a constatat contravenția și nu permite efectuarea altor călătorii în alte mijloace de transport. Acest tip de card este un document cu regim special. În cazul în care se dorește factură fiscală, aceasta se eliberează la sediul din Calea Șerban Vodă nr. 164-168, sector 4, pe baza cardului de suprataxă și a actului de identitate.

Refuzul achitării pe loc a contravalorii titlului de călătorie la tarif special are drept consecință sancționarea contravențională a persoanei în cauză, prin întocmirea procesului-verbal de contravenție. Citiți mai multe detalii aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri