ADOPȚIILE BAT PASUL PE LOC. Părinții vor să înfieze doar bebeluși sănătoși

Data publicării:
27112012 20adoptii-35521

Majoritatea se feresc de romi, vor să înfieze copii nu mai mari de 3 ani şi fără probleme de sănătate. Cei care nu corespund criteriilor rămân ani buni în centrele de plasament.

Noua lege a adopţiilor este foarte grijulie cu copiii care urmează să fie adoptaţi şi caută familia cea mai potrivită pentru ei.Pentru fiecare copil adoptabil, Oficiul Român pentru Adopţii emite o listă cu 10 familii potrivite.

„Dacă anul trecut, în primele 6 luni, aveam aproximativ 350 de liste emise, anul acesta am avut cam 550 de liste”, a declarat Ramona Popa, purtător de cuvânt Oficiul Român pentru Adopţii.

Familiile care vor să adopte trebuie să ajungă mai întâi la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Acolo depun cererea prin care solicită să fie evaluate. Răspunsul poate veni şi peste patru luni.

Apoi, părinţii intră într-o perioadă de probă. Li se încredinţează copilul timp de trei luni, vreme în care asistenţii sociali fac vizite periodic şi observă relaţiile care se formează în posibila familie. Dacă trece şi de această evaluare cu brio, cuplul aşteaptă următorul pas - instanţa trebuie să aprobe încredinţarea copilului.

Așteptare de un an și jumătate

Toate aceste proceduri durează, în medie, aproape un an şi jumătate.

Tmpul de aşteptare creşte dacă cei care vor să adopte au criterii stricte de selecţie. Majoritatea cuplurilor vor să înfieze bebeluşi sau băieţi ori fete de cel mult 3 ani. Dar în orfelinate sunt puţini copii atât de mici, aşa că familiile care nu vor să renunţe au de aşteptat şi doi ani.

Dintre aceştia, aproape 40% au diverse probleme de sănătate sau întârzieri în dezvoltare. În aceste condiţii, şederea lor în centrele de plasament e una de durată, pentru că multe familii nu vor să îşi complice existenţa.

Angajaţii de la Oficiul pentru adopţii au creionat şi profilul celor care doresc să adopte copii. Au vârsta între 36 şi 40 de ani şi, de regulă, nu fac discriminări în privinţa fetelor sau băieţilor. Cele mai multe familii care au primit atestat pentru adopţii sunt din judeţul Constanţa. La polul opus sunt familiile din judeţul Harghita.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri