Afacerea vizelor de flotant

Data publicării:
elev scoala banca mana caiet

Viză de flotant pentru Şcoala 97, 150 de euro”. Așa arată un anunţ publicat pe internet de un agent imobiliar care susţine că intermediază afacerea cu proprietarul unei garsoniere din zona Tineretului. Este chiar mândru că a ajutat mulţi părinţi să-şi înscrie copiii la şcoala dorită.

„Este un business. Este corect. Trăim într-o economie de piaţă în care noi nu putem fi egali. Pur şi simplu. Asta este. Da? Sunt directori şi directori. Sunt profesori şi profesori. Oricum, este o formalitate pe care şi şcoala o ştie, în sensul că numărul de elevi este dublul recensământului”, a declarat un agent imobiliar.

Estimarea agentului imobiliar se reflectă şi în cifrele oficiale. Conform Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei, în perioada înscrierilor în clasa pregătitoare, numărul solicitărilor de viză de flotant s-a dublat faţă de o lună obişnuită.

În cartierele cu şcoli bune din Bucureşti găseşti imediat pe cineva care să te înveţe ce să faci.

Cu contractul cu chiriaşul te duci la Poliţie şi ţi se pune aviz pe buletin pe spate şi ţi se face viza şi gata. Sunt înscrieri şi aşa rămâne până termină şcoala. Nu mai e nevoie la anul să o iei de la capăt”, a declarat un bărbat.

Aglomeraţie mare în blocurile din jurul şcolilor bine cotate. Înghesuialaă mare şi în clase. De exemplu, Şcoala Herăstrau solicită în fiecare an suplimentarea locurilor şi ajunge cu câte 34 de elevi în clasă. Acum are la clasa pregătitoare de două ori mai mulţi copii faţă de cât estimaseră cadrele didactice.

„Anul acesta clasa pregătitoare are șase clase. Cadrele didactice sunt toate titulare anul acesta. La anul vom, vedea cum ne vom descurca dacă vor ieşi mai multe clase. E nevoie de mai mult. Dar am mutat tot ciclul gimnazial după amiază, iar primăria ne-a ajutat mereu cu mobilier şcolar”, a declarat directorul adjunct de la Școala Gimnazială Herăstrău, Adriana Nicolae.

Evident că vor fi, anticipăm, câteva situaţii, până în 6-7 unităţi de învătământ în care cererile părinţilor pentru o anumită şcoală vor depăşi cifra de şcolarizare. Este o realitate. Sunt unele scoli mai cautate, sunt unele cadre dictice mai căutate. Nu putem contesta dreptul parintelul de a-şi alege şcoala de a-şi alege cadrul didactic E o chestiune de democraţie”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Capitalei, Marian Banu.

Înscrierile la clasa pregătitoare încep la sfârşitul lunii februarie şi unul dintre criterii este domiciliul cât mai apropiat de şcoală.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri