Afacerile cu case din lemn, din nou profitabile

Data publicării:
casa lemn 1

Balasz Attila este unul dintre cei care au avut curaj să îşi redeschidă afacerea cu case de lemn, după criza din 2010. A reuşit să scoată în evidenţă avantajele locuinţelor şi a avut succes. Casele din lemn sunt mai ieftine decât cele din materiale clasice, sunt construite în doar câteva săptămâni şi păstrează bine căldura pe timpul iernii.

O casă de lemn cu trei camere, cu parter şi mansardă, porneşte de la 30.000 de euro, iar una cu zece camere sau un restaurant ajunge la 70.000 de euro, fără fundaţie.

Însă nu toţi producătorii au reuşit să-şi revină după criza imobiliară. Preţul lemnului şi lipsa angajaţilor ţin şi acum afacerile pe loc.

Chiar şi aşa, în ultimul an, cererea pentru astfel de case a crescut în România. Cele mai multe comenzi vin din Bucureşti, dar tâmplarii din Harghita au vândut case şi în Germania, Grecia, Slovacia, Franţa şi Ungaria.

Sunt cereri foarte mari, Franţa este, de pildă, unul din cei mai mari solicitanţi de case de lemn din România”, spune Nicolae Ţucunel, preşedinte Asociaţiei Forestierilor din România.

Casele de lemn au şi dezavantaje. Durata de viaţă este estimată de specialişti între 80 şi 100 de ani, lemnul poate fi distrus de diferite insecte şi, dacă materialul nu este bine protejat, casele pot arde din temelii în caz de incendiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri