Afinele de Beriu, pe pieţele de desfacere din toată Europa

Data publicării:
Afine gettyimages 4.07

Ideea de a planta afini a apărut acum şapte ani la Beriu, în Huneadoara. Atunci, o firmă din Chile a cumpărat 30 de hectare de teren pentru a cultiva afine. Cum afacerea a mers bine, sătenii s-au inspirat de la chilieni. M-am inspirat de la ei, şi am hotărât să înfiinţez o plantaţie de afine pe 2 hectare în prima fază, ca să vedem exact ce rezultate avem”, a declarat Emil Bîc, agricultor. 

Totuşi, nu oricine poate investi într-o astfel de cultură. Pentru început este nevoie de 20.000 de euro doar pentru un hectar - pentru sistemul de irigaţii şi pentru arbuşti. În primii ani, producţia este de 5-6 tone de fructe adunate de pe un hectar, pentru că apoi să ajungă şi la 10-12 tone. În medie, un kilogram de fructe se vinde la export cu 3 euro. Trăgând linie, într-o vară bună, un agricultor poate câştiga peste 30.000 de euro. În fiecare vară, sute de tone de afine de la Beriu pleacă spre piaţa externă. Ţările care cumpără constant afine din judeţul Hunedoara sunt Austria, Germania şi Italia. 

Sunt opt localnici la Beriu care cultivă acum afine. Fructele sunt colectate chiar din comună, de o firmă care se ocupă cu asta. „Da, am renunţat la tot. Am renunţat la serviciu, la tot, pentru plantaţia asta. Anul viitor dacă e bine, vom intra pe producţie, cu paşi mici, dar vom intra pe producţie”, a declarat Tatiana Nistoresc.

De câştigat din această afacere au şi tinerii din comună. Angajaţi cu ziua la cules, ei pot câştiga chiar şi 1.200 de lei într-o lună. Cum munca merge mai bine unde e şi un pic de distracţie, primăria a decis să organizeze în comună şi un Festival al Afinelor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri