Agenţia de turism Mareea intră în insolvenţă. 1.100 de turişti sunt păgubiţi

Data actualizării: Data publicării:
litoral

Încă o agenție de turism a intrat în insolvență. Compania de turism Mareea şi-a informat clienţii că, de mâine, nu le mai garantează vacanţele.

Problemele financiare ale agenţiei Mareea sunt cunoscute. Preşedintele patronatului agenţiilor de turism, Alin Burcea, spune că în ultimele 2-3 săptămâni, o parte din vacanţele cumpărate de la Mareea au fost suportate de către alţi touroperatori. 150 de persoane ar fi riscat altfel să rămână fără cazare.

Alin Burcea, preşedintele ANAT: „Noi având membri care au locuri în Bulgaria, în Grecia, mă rog, şi în alte zone am reuşit să-i cazăm pe toţi turiştii, inclusiv cei de azi, atât în Bulgaria, cât şi în Halkidiki.”

Şefii ANAT spun că încearcă să găsească soluţii şi pentru turiştii care au vacanţe cumpărate până pe 15 septembrie. Întrebat în urmă cu două săptămâni de Digi24 despre situaţii semnalate de turişti care au fost scoşi din hoteluri, patronul agenţiei Mareea spunea că totul este în regulă.

Au fost nişte situaţii de overbooking, de vârf de sezon, care se întâmplă peste tot, iar turiştii sunt cazaţi şi toate lucrurile sunt în regulă”, declara Marius Usturoiu, patronul Mareea Comtur, în urmă cu 10 zile.

Problemele au fost recunoscute abia astăzi printr-un mesaj sec trimis clienţilor: „Rezervările şi sejururile dumneavoastră nu mai pot fi onorate începând cu 3 septembrie.”

Agenţia vrea să intre în insolvenţă şi recomandă turiştilor să adreseze companiei de asigurări dacă vor să-şi recupereze banii. Poliţa de asigurare are un plafon de despăgubire de maximum 50.000 de dolari, ceea ce însemană că nu toţi clienţii care nu vor mai pleca în vacanţe îşi vor primi sumele înapoi. Hotelierii de pe litoral spun că iminenta intrare în insolvenţă a Mareea i-a luat prin surprindere, deşi mulţi au de încasat bani de la ei.

Sebastian Puznava, reprezentantul unui hotel din Mamaia: „Aazi am aflat că au intrat în insolvenţă, sperăm să ne recuperăm debitele care ne-au mai rămas şi că o să urmeze calea legală.”

Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia: „Este un şoc pentru noi pentru că era un touroperator care avea 10.000 de locuri de cazare pe litoralul românesc. Mai avea nişte datorii la hotelieri. Mulţi eram dispuşi să-i mai anulăm din datorii.”

Agenţia Mareea a încheiat 2015 cu un profit de aproape 770 de mii de lei, în urma unor afaceri de 66 de milioane de lei. Datoriile companiei, care are închiriate şi două hoteluri în staţiunea Mamaia, se ridicau la finalul anului trecut la 18 milioane de lei.

Un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Turism precizează că Agenţia Mareea „a înștiințat publicul, prin pagina oficială www.mareea.ro, dar și prin rețelele de socializare, asupra imposibilității de a mai onora angajamentele asumate.”

Conform ANAT, intrarea în insolvenţă a agenţiei de turism Mareea afectează aproape 1.100 de clienţi ai acesteia.

„Autoritatea Națională pentru Turism menționează faptul că o echipă aparținând Direcției Generale de Control și Autorizare Turism investighează speța încă de săptămâna trecută, acțiunea debutând în urma a patru reclamații venite pe adresa A.N.T.-ului.

Controlul s-a desfășurat în perioada 26.08.2016 - 3.09.2016. În urma acțiunii de verificare au fost aplicate sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, pentru prezentarea informațiilor nereale în oferte, dar și pentru neprezentarea Registrului Unic de Control. În afară de sancțiunea pecuniară în valoare de 14.000 lei, a mai fost aplicată și sancțiunea complementară de retragere a licenței.

Astăzi, 3 septembrie 2016, reprezentanții Direcției Generale de Control și Autorizare Turism din cadrul A.N.T. au stabilit că sunt aproape 1.100 de turiști păgubiți de către agenția de turism „Mareea”, suma tuturor contractelor ridicându-se la valoarea de 460.000 euro, din care sume restrante către furnizori (la ora actuală) - 285.000 euro”, se arată în comunicatul ANT.

Nu este prima agenție de turism care a intrat în insolvență. În cazul Genius Travel, 136.000 de euro a fost paguba suferită de 147 de turişti care şi-au cumpărat vacanţe de la această agenție, intrată în blocaj financiar în plin sezon.

Situaţia nu este deloc încurajatoare, în acest moment, nici pentru alte agenţii de turism din România. Jumătate dintre ele riscă să îşi piardă licenţa, în următoarele două săptămâni, pentru că nu au făcut dovada către Autoritatea Naţională pentru Turism că au o poliţă de asigurare valabilă, în caz de insolvenţă sau faliment.

Într-un interviu acordat la emisiunea „24 de minute”, George Borună, directorul Direcției Generale de Control şi Autorizare Turism din ANT, a arătat cum să aflați dacă agenția de turism cu care vreți să mergeți în vacanță este de încredere.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri