Alba Iulia: 60 de familii de romi, evacuate cu forța dintr-un bloc

Data publicării:
romiu
Foto: alba24.ro

Peste 60 de familii de romi care locuiau ilegal într-un bloc social din municipiul Alba Iulia au fost evacuate, marţi, cu jandarmi şi poliţişti comunitari de către administraţia locală. Autoritățile vor să demoleze imobilul şi să construiască în locul lui o parcare, relatează News.ro.

romiu
Foto: alba24.ro

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat că administraţia locală a decis să evacueze blocul G 2 denumit „Turturica” şi a deschis acţiuni în instanţă împotriva locatarilor din 72 de locuinţe sociale.

Pleşa a spus că în 71 de cazuri magistraţii au dat câştig de cauză administraţiei locale şi au emis sentinţe de evacuare, iar într-un caz procesul este în faza de apel.

„În urma acestor sentinţe definitive şi executorii s-a decis evacuarea familiilor care locuiesc ilegal de peste 9 ani de zile. Nu au forme legale, nu plătesc chirie şi consumă fără să plătească apă şi electricitate. Facturile sunt plătite de către municipalitatea şi sunt de aproximativ 15.000 de lei lunar. Din cele 71 de cazuri patru s-au rezolvat pe cale amiabilă, iar pentru alte 67 de apartamente s-a început evacuarea”, a spus Gabriel Pleşa.

Potrivit sursei citate, în bloc sunt şi 33 de proprietari de garsoniere, iar în cazul acestora administraţia locală va începe un proces de negociere pentru despăgubirea ulterioară.

Viceprimarul Gabriel Pleşa a mai spus că evacuarea blocului s-a decis şi pentru că acesta era într-o avansată stare de degradare şi devenise insalubru, fiind un adevărat focar de infecţie.

Pleşa a precizat că administraţia locală din Alba Iulia pune la dispoziţia tuturor celor evacuaţi un pachet de măsuri sociale, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

romi
Foto: alba24.ro

Evacuarea locatarilor nu a fost lipsită de scandal. Romii şi-au pus sacii cu haine, saltele, canapele sau aparatură electrocasnică în faţa blocului, fiind  nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a-i potoli pe locatarii evacuaţi care au vrut să-i agreseze pe reprezentanţii Primăriei.

„Suntem supăraţi pentru că ne scoate în stradă la început de iarnă. Unde să mergem că nu avem unde. Să se gândească domnii ăştia de Primărie că nu suferim doar noi, ci suferă şi copilaşii noştri. Cum să rămâi fără un acoperiş deasupra capului în timp de iarnă? E foarte greu şi dacă au suflet ar trebui să se gândească la copii”, a spus Camelia Moldovan.

Femeia are 43 de ani, are cinci copii cu vârste între 8 şi 17 ani şi trăieşte doar din ajutorul social şi alocaţiile minorilor.

Blocul social G 2 se află într-o zonă bună din cartierul Cetate din Alba Iulia, iar în decursul timpului a primit denumirea de „Turturica”. Imobilul a devenit celebru din cauza numeroaselor reclamaţii privind locatarii săi, majoritatea certaţi cu legea.

În urmă cu mai mulţi ani, în cadrul blocului a existat chiar şi un post al Poliţiei Locale pentru a combate, astfel, numeroasele scandaluri care aveau loc aici.

Administraţia locală a decis în acest an să evacueze tot blocul care devenise insalubru, să îl demoleze şi să construiască o parcare modernă cu mai multe etaje.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri