INCIDENTE LA VOT. Mai multe secții din România au rămas fără buletine de vot

Data actualizării: Data publicării:
vot urne inquam ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Au apărut și primele incidente la secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare 2019 și referendum pe justiție. Președintele unei secții de votare din Bistrița-Năsăud a fost înlocuit după ce a fost acuzat că a făcut campanie electorală pentru un partid. Locțiitorul președintelui unei alte secții a fost schimbat după ce a ajuns la spital.

18:00 O ștampilă de la o secție de votare din comuna Baia de Fier, județul Gorj, a dispărut, duminică, iar incidentul a fost anunțat de reprezentanții Biroului Electoral Județean la Poliție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

17:55 Un primar dintr-o comună din judeţul Dolj a fost amendat, duminică, de poliţiști, cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce ar fi provocat un scandal în faţa secţiei de votare.

17:30 Situație fără precedent la Galați. O secție de votare din orașul Galați este deschisă aproape pentru o singură adresă: pe listă sunt 1.979 de persoane, din care 1.921 locuiesc la aceeași adresă. 

15:55. „La Spitalul Sf. Ioan din București pacienții nu pot vota pentru că spitalul nu a trimis tot ce trebuie pentru urna mobilă”, ne transmite Marius P.

14:10. Singura secție de votare din stațiunea Băile Felix a rămas fără buletine de vot la europarlamentare. Oamenii care vin aici sunt revoltați că nu pot să voteze.

13:50. La o secție de vot din Suceava oamenii primesc buletine de vot deja ștampilate, ne anunță un telespectator.

„La secția de vot din incinta Liceului Ștefan cel Mare dau oamenilor buletine de vot gata ștampilate. În plus, lumea e întrebată dacă voteaza „și pentru referendum”, este o prostie și o atitudine totalitară. Se întâmplă în centrul municipiului Suceava”, spune Paul H.
 
13:45. MAI a anunţat că, în primele şase ore de la deschiderea secţiilor de votare, au fost înregistrate 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni care au legătură cu procesul de votare. Au fost aplicate 11 sancţiuni şi sunt în cercetare şase posibile fapte penale. De asemenea, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situaţii de vot multiplu, dar majoritatea nu s-au confirmat. Reprezentanţii Sistemului de Telecomunicaţii Speciale au fost sesizați pentru a lua măsuri.

13:00. USR a sesizat Biroul Electoral Județean Bacău pentru faptul că președintele secțiiei de votare 321 din localitatea Tămășoaia îndeamnă oamenii să nu voteze la referendum:

„Prin prezenta vă sesizez că avem informații potrivit cărora procesul electoral se desfășoară în mod grav viciat în cadrul secției de votare nr. 321 din localitatea Tamasoaia, judetul Bacau. Astfel modul în care presedintele secției de votare oferă instrucțiuni votanților îi induce în eroare sau sugerează să nu voreze la referendum. Astfel, în această secție peste 80% dintre votanți nu votează la referendum, procentul fiind semnificativ mai mare decât media națională. Luând în considerare cele prezentate vă rugăm să dispuneți reinformarea președintelui secției de votare si a operatorului STS despre faptul că nu trebuie să influențeze sub nicio formă decizia votantului. Asteptăm un răspuns promt din partea dumneavoastă și vă stăm la dispoziție pentru orice alte infomații suplimentare. Președinte USR, Filiala Județeană Bacău Deputat USR Lucian Daniel Stanciu-Viziteu.”

Citește și

Nereguli la vot. Un președinte de secție a pus ștampila de control pe prima pagină a buletinelor de la referendum, anulând votul

Nereguli la vot. Cum sunt păcăliți oamenii să nu voteze la două secții din București

Președintele Biroului Electoral Județean Bistrița-Năsăud, judecătorul Liliana Tertiș, a declarat, duminică dimineața, într-un briefing de presă, că BEJ a avut de soluționat două incidente electorale, potrivit Mediafax.

Președintele unei secții de votare, acuzat că face campanie

Primul vizează înlocuirea unui președinte de secție din orașul Beclean, împotriva căruia a fost depusă o sesizare din care rezulta că ar fi făcut campanie electorală pentru un partid politic și ar fi trimis mesaje prin care încuraja lumea să meragă la vot, dar și să boicoteze referendumul.

O a doua înlocuire a avut loc la secția de votare din comuna Mărișelu, unde locțiitorul președintelui a fost schimbat după ce a ajuns la spital și nu s-a mai putut prezenta duminică dimineața la deschiderea secției de vot.

„Am înlocuit un locțiitor al președeintelui secției de vot dar din motive obiective. A fost un caz de forță majoră - a trebuit să ajungă la spital azi noapte, dar am înlocuit și un președinte de secție de votare de la Beclean, de la secția de votare 61”, a declarat judecătorul Liliana Tertiș.

În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt organizate 313 secții de votare, fiind așteptați la urne 262.386 alegători înscrişi în listele electorale permanente.

Românii din toată lumea votează azi, 26 mai 2019, la alegerile europarlamentare 2019. Primele urne de vot s-au deschis în Noua Zeelandă, sâmbătă, la 22.00, ora României (n.r. - duminică, ora 7.00 locală).

Alături de români, toți europenii din statele membre UE își vor alege viitori reprezentanți în Parlamentul European pentru următorii 5 ani. România are alocat un număr de 33 de locuri în PE, din totalul de 751 disponibile. Fiecare partid care participă la alegerile europarlamentare de anul acesta va primi un număr de mandate proporțional cu numărul de voturi obținute.

Ghidul alegătorului informat. Toate detaliile pe care trebuie să le știi înainte să te prezinți la urne

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri