ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Românii din Ungaria şi din Ucraina și-au ales președintele

Data publicării:
ROMANI 0

În Gyula (Ghiula) trăiesc o mie de români care reprezintă cea mai importantă comunitate de români din Ungaria. Acesta este şi motivul pentru care acolo a fost înfiinţată, încă din 1952, Episcopia pentru Ungaria a Bisericii Ortodoxe Române.

„Cred că avem o, pe conștiința noastră, o datorie ca să votăm împreună cu românii noștri. Pentru ce aţi votat? Pentru o viaţă mai bună”.

„Am venit să votăm cu speranţa de un viitor mai bun, un viitor cu eventuale locuri de muncă unde românii nu mai sunt nevoiți să plece în străinătate”. La ora 13:00, la secția din Gyula votaseră 50 de oameni, adică exact numărul celor prezenţi la primul scrutin.

Familia Dărăban trăieşte de şase ani în Biharkeresztes. Special ca să voteze, oamenii au revenit pentru o zi în ţară. „Am venit și data trecută, am venit și acum și o să venim ori de câte ori trebuie pentru schimbare, pentru o Românie nouă”. Trei generaţii şi-au ales preşedintele, de la fiica Adriana, în vârstă de 33 de ani, până la bunicul Teodor, care are împlinit anul acesta 87 de ani.

„Pentru o Românie mai bună și pentru un viitor poate mai echilibrat și mai stabil pentru generațiile care urmează”. „Pentru o viață mai bună, pentru sănătate, pentru copiii mei, pentru nepoți, strănepoți, o viață mai bună”.

Altă graniţă, aceleaşi speranţe. Familia Ţiplea a venit cinci kilometri, din Ucraina, ca să voteze la Sighetu Marmaţiei. „Mă duc, ca cetăţean ucrainean, am şi cetăţeni română, să dau votul pentru acela care socot eu că poate să ducă ţara înainte. De câte ori se votează în ţară, sunt prezent aici”. „Cu ce speraţi să vă ajute viitorul preşedinte ca român în Ucraina? Să fie dreptate în ţara asta, să nu fie corupţie, minciună”

În Ucraina trăiesc 400 de mii de români, dar sunt foarte puţini cei care pot vota. Legea ucraineană le interzice să aibă dublă cetăţenie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri