Alegerile îngheață angajările

Data actualizării: Data publicării:
angajare3

Veste proastă pentru cei care îşi caută un loc de muncă. Companiile şi-au redus planurile de angajare şi chiar una din şapte se gândeşte să mai dea oameni afară. Cel mai afectaţi vor fi cei din judeţe precum Constanţa, Galaţi, Buzău şi Olt. Iar ei pot da vina nu doar pe starea economiei locale, ci şi pe alegeri.

Scrutinul parlamentar din 11 decembrie îi face pe patroni să se gândească de două ori înainte de a face angajări. O analiză a pieţei muncii semnată de Manpower arată că în anii electorali, mai ales cu puţin timp înainte de scrutin, companiile devin foarte precaute - nu se mai aruncă să facă angajări fiindcă nu ştiu ce va urma. Aşa se face că pe ultimele trei luni ale anului, optimismul companiilor prezente în România a scăzut comparativ cu luni anterioare.

Doar una din cinci companii are de gând să facă angajări până la finalul anului. Iar în paralel, 13% dintre firme şi-au pus în minte să facă reduceri de personal.

Mai toată economia stă în expectativă. Comparativ cu perioada iulie-septembrie, perspectivele de angajare au scăzut în şapte din cele zece sectoare analizate de Manpower. De departe cel mai afectat e sectorul construcţiilor. Companiile le transmit celor care își doresc un loc de muncă să se aştepte la cel mai neprietenos climat de angajare din ultimii doi ani de zile.

Probleme mari în a-şi găsi un loc de muncă vor avea şi specialiştii în Finanţe, asigurări şi imobiliare. Firmele din aceste domenii şi-au restrâns abrupt planurile de angajare aşa că cei interesaţi se pot confrunta cu o competiţie foarte mare pentru puţinele joburi de pe piaţă. Şi mai rău de atât e în energie. Companiile cu operaţiuni în sectorul gazelor naturale şi al energiei electrice se restructurează şi nici nu poate fi vorba de angajări, ci de concedieri.

La celălalt capăt la spectrului stau industrii unde companiile îi dau înainte cu angajările şi ignoră total incertitudinile politice. Cea mai puternică piaţă a muncii e în industria prelucrătoare, urmată de comerţ şi industria hotelieră. Aici se vor face angajări ample însă de cele mai multe ori aceste sectoare plătesc salariul minim.

Discrepanţe mari nu sunt însă doar între industrii ci şi între sectoare.

În şase din cele opt regiuni ale României intenţiile de angajare au scăzut. Sunt însă şi zone unde vor domina concedierile. În judeţele din sud-estul şi din sud-vestul ţării sunt mai multe companii care vor să dea oameni afară, decât firme care vor să facă angajări.

În Galaţi, Brăila, Buzău şi Constanţa se aşteaptă cel mai slab ritm de angajare din ultimii aproape șapte ani. Scăzând procentul companiilor care fac concedieri din cel al companiilor care fac angajări, Manpower a observat că firmele care vizează cele mai mari extinderi sunt în Bucureşti-Ilfov, în centrul ţării şi în nord-vest. Acolo firmele care creează posturi noi le depăşesc cu 17-18% pe cele care se pregătesc să dea oameni afară. Vestea bună însă e dublată de una rea. Aceste regiuni se ridică rapid însă decalajul faţă de regiunile sărace creşte puternic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri