Alertă medicală. Un tânăr bolnav de SIDA a răspândit boala în mod voit

Data publicării:
medic documente spital

Panică în Segarcea, Dolj. Într-o singură zi, 25 de tineri şi-au făcut analizele HIV. Numărul celor testaţi creşte de la o zi la alta. Bărbatul de 28 de ani infectat cu HIV a decedat. În timp, întreţinuse un număr de relaţii sexuale neprotejate cu adolescente. Iar lanţul pasiunilor şi slăbiciunilor s-a extins în tot oraşul.

În tot acest timp a existat un martor tăcut al tragediei: medicul de familie. Acesta a fost prins între dorința de a-i avertiza pe cei apropiaţi de pericol şi ameninţările repetate ale familiei că îl dă în judecată.

„Eu am avertizat, dar din momentul în care a zis să nu mai spun nimic nu am mai spus nimic. Era avertizarea familiei”, spune medicul.

Direcţia de Sănătate Publică îi dă dreptate medicului. Legea îi interzice să dea detalii despre starea de sănătate a unui pacient, chiar dacă acesta pune în pericol alte persoane.

„Nu noi, persoana care e infectată ştie că e infectată şi trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă. Nu avem nicio pârghie legală. E o boală contagioasă, fiecare trebuie să ştie ce să facă”, spune Narcisa Dinic[, director adjunct la DSP Dolj.

Alertat de situaţie, după decesul tânărului, primarul din oraş i-a trimis pe medici în oraş pentru a le vorbi tinerilor despre pericolul la care se expun dacă nu îşi fac analizele.

„Noi am făcut o campanie cu medici de familie, în școală s-a discutat, chiar la casa de cultură au fost chemați foarte mulți copii, medici rezidenți de la Craiova au venit și le-au explicat care este această mare boală”, spune Nicolae Popa, primarul orasului Segarcea.

Rude şi apropiaţi ai familiei au declarat că tatăl băiatului a decedat în 2003 din aceaşi cauză. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri