Aleșii propun legi fără restricții bugetare

Data publicării:
alesi

Zeci de parlamentari susţin scăderea impozitului pentru pensii, dar şi deduceri fiscale pentru românii cu venituri sub 1.500 de lei, care au persoane în întreţinere.

Mai degrabă restrângem cheltuielile în alte domenii şi încercăm să acoperim acolo unde problemele sunt neapărat de rezolvat. Dacă vă uitaţi la pensionari, o să vedeţi că resursele lor financiare sunt destul de la limită, uneori sub limită”, spune Ecaterina Andronescu, senator PSD.

În timp ce Guvernul cere Parlamentului să spună de unde să ia bani în cazul în care va fi eliminat plafonul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, deputatul Ninel Peia vrea mai multe avantaje pentru mame. Astfel, o femeie care a născut al treilea copil ar putea primi, în plus, 30% din valoarea salariului mediu net.

„Domnul prim-ministru trebuie să gândească economic această lege ca şi autostrada, pe termen lung, ce beneficii şi ce bani se întorc la mame prin taxe şi impozite. Nu sunt toţi parlamentarii contabili”, spune Ninel Peia, deputat.

Senatorul Haralambie Vochiţoiu susţine că Guvernul ar avea bani pentru pensionari şi mame dacă ar impozita în plus marile averi.

„Averile peste 400 de mii de euro să fie impozitate cu 1% timp de trei ani de zile. Domnul premier şi domnii miniştri au salarii îndestulatoare, pensionarii noştri... ne referim aici la aceia care au pensii sub salariul minim pe economie, trebuie să găsim resurse pentru ei”, spune Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR.

Premierul Dacian Cioloş a avertizat că deficitul bugetar este la limită şi le-a cerut parlamentarilor să identifice şi resursele pentru legile care prevăd noi cheltuieli.

„Când parlamentarul vine cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituția, e important să spună de unde luăm banii, daca e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să treacă de 3%”, a declarat Dacian Cioloş, premierul României.

În discuţia Parlamentului sunt însă zeci de iniţiative care vizează pensii, salarii, ajutoare sociale sau investiţii, neprevăzute de Guvern în buget.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri