Alimente de calitate inferioară în Est. Avocatul Poporului deschide o anchetă

Data actualizării: Data publicării:
Tokyo Named As The Most Expensive City, Osaka Follows
Foto: Gulliver/ Getty Images

După protestul Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei față de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va deschide o anchetă. Victor Ciorbea va ancheta posibila încălcare a articolelor 16 şi 34 din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii. 

Tokyo Named As The Most Expensive City, Osaka Follows
Foto: Gulliver/ Getty Images

Verificările vor fi făcute după ce, din 25 februarie, presa a relatat că Grupul de la Vişegrad (Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) a făcut apel la celălalte state din Europa Centrală şi de Est să se alăture iniţiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană, relatează News.ro.

„Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania şi Austria. Practica este permisă în prezent, deoarece Uniunea Europeană solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj”, potrivit Avocatului Poporului.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că se va constitui „un colectiv de muncă” format din reprezentaţi ai ministerului, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a se stabili dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri şi în România.

Avocatul Poporului din Bulgaria, Maia Manolova, a făcut apel, în 14 martie, la încetarea discriminării şi a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari, în scrisori adresate comisarului european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, şi Ombudsmanului European, Emily O'Reilly, arăta agenţia bulgară de presă BTA.

România a fost inclusă într-un grup alcătuit din autorităţi competente din state membre precum Germania, Franţa, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Spania, care au participat, în luna martie, la un studiu iniţiat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), în contextul scandalulului produselor alimentare de proastă calitate destinate statelor membre UE mai sărace.

La începutul lunii martie, ANSVSA a lansat online sondajul de opinie pe tema siguranţei alimentelor, informaţiile fiind folosite în studiul iniţiat de EFSA.

Citiți și: Reacția UE în scandalul produselor de calitate diferită din Europa

Scandalul alimentelor necorespunzătoare se oprește la granița României. Explicații

Produse de calitate mai slabă la noi decât în vest. Care este explicația

Alimente de calitate inferioară în Est. Bulgaria cere UE să adopte măsuri

Ungaria acuză: Marile companii vând produse mai proaste în Est la preţuri ca în Vest

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri