Alocația copilului va putea fi încasată de un părinte care beneficiază de ordin de protecție în caz de violență domestică

Data publicării:
violenta-domestica-1536x1024
FOTO: Getty Images

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru completarea art. 38 alin. (1) din legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, precum şi pentru modificarea art. 4 alin. (1) din legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Actul normativ instituie posibilitatea încasării alocaţiei de stat pentru copii de către părintele căruia i s-a încredinţat minorul spre creştere şi educare, în situaţia emiterii de către instanţa de judecată a unui ordin de protecţie în caz de violenţă domestică, transmite News.ro. 

Legea promulgată are ca obiect de reglementare completarea art. 38 din Legea nr. 217/2003, precum şi modificarea alin. (1) al art. 4 din Legea nr. 61/1993, în sensul instituirii posibilităţii încasării alocaţiei de stat pentru copii de către părintele căruia i s-a încredinţat minorul spre creştere şi educare, în situaţia emiterii de către instanţa de judecată a unui ordin de protecţie în caz de violenţă domestică. 

„Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligaţii sau interdicţii: «interdicţia pentru agresor de a încasa alocaţia de stat pentru copii şi încuviinţarea încasării acesteia de către părintele/persoana căruia/ căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa acestuia. Interdicţia se comunică, de îndată, agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială sau a municipiului Bucureşti, după caz. Alocaţia este încasată de părintele/persoana beneficiar/beneficiară al/a măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul, sau în situaţia în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta/aceasta»”, conform actului normativ. 

Potrivit legii promulgate, „alocaţia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora, sau a convenţiei autentificate de notar public cu ocazia divorţului ori, în caz de neînţelegere, pe baza hotărârii judecătoreşti sau a ordinului de protecţie emis de instanţa judecătorească, părintelui/persoanei căruia/căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa copilului”. 

De asemenea, alocaţia este încasată de părintele sau persoana beneficiar sau beneficiară al ori a măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul, sau în situaţia în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta sau aceasta. 

În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul actualizează normele metodologice de aplicare a Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2008 cu modificările ulterioare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri