Alte nouă morminte descoperite la Periprava

Data publicării:
periprava

Arheologii, procurorii şi legiştii adună toate datele care să facă un tablou complet al evenimentelor petrecute la Periprava. În cimitirul cătunului aflat în totală izolare este forfotă mare: echipele de specialişti de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului vor să adune cât mai multe probe.

Paul Greavu, reporter Digi24: „Pe o secţiune de doar 33 de mp, arheologii au descoperit nu mai puţin de șase schelete. Deţinuţii au fost îngropaţi dezbracaţi în coșciuge de lemn.”

Gheorghe Petrov, arheolog şef: „Investigaţiile sunt mai ample, se apropie chiar de anvergura unor şantiere arheologice clasice. Sunt înhumaţi pe rânduri sau pe şiruri.”

Octav Bjoza este unul dintre supravieţuitori.

Octav Bjoza, preşedintele AFDPR: „Este un gest de minimă recunoştinţă faţă de adevăraţii eroi ai acestui neam. Este cam târziu. Îmi vin în minte versurile unui poet care era în temniţă şi care spunea: „Dunărea, care varsă pe trei guri apă şi pe a patra sânge”. Lângă mine în Deltă au murit 10. Ce însemna lângă mine? Primul, al doilea, maxim al treilea pat.”

Sătenii spun că unul dintre cei care ar fi pus în aplicare ordinele temutului comandant Ion Ficior este fostul paznic al lagărului. Abordat de echipa de reporterii Digi24, bărbatul şi-a pierdut cumpătul.

Reporter: Am înţeles că dumneavoastră aţi şi lucrat acolo la penitenciar.

Fost paznic al lagărului: Ce mai faci mă domnule? Ce vreţi? Hai mă dă-o-n ...

Localnic: Povesteşte-ne, Grigore, povesteşte-ne!

Fost paznic al lagărului: Hai bre lasă-mă du-te încolo!

Reporter: Au murit peste 100 de oameni aici...

Fost paznic al lagărului:Hai mă vezi-ţi de... pleacă mă de aici, dă-o-n ...

***

Reporter: Domnul a fost paznic la penitenciar?

Localnic: A fost poliţai. Bătea de rupea ăsta... A adus trei care erau morţi, unul din ei a înviat. Zice: măcar nu mă îngropaţi de viu... i-a dat un pat de armă: acum ... eşti mort!

Peste 120 de deţinuţi au murit în colonia de la Periprava între 1959 şi 1964.

Radu Preda, preşedintele IICCMER: „Trebuie să procedăm la identificarea fără dubiu a celor pe care noi îi dezgropăm. Periprava este un exemplu clar al cinismului de partid şi de stat.”

Datele obţinute din investigaţiile arheologice vor fi folosite ca probe într-un dosar în rem deschis de procurorii de la Parchetul Militar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri