Ambasada SUA a premiat „Femeile Curajoase” din România anului 2019

Data publicării:
femei curajoase 2019 - ambasada sua fb
Șapte femei curajoase din România anului 2019 au fost premiate de Ambasada SUA la București Foto: Facebook

Ambasada SUA în România a premiat, marți, șapte românce pe care le consideră curajoase. Din rândul lor a nominalizat-o pe care o propune pentru premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” 2019. Este vorba de Irina Novac, care, ca elevă de liceu în Adjud, „ea şi prietenii ei au rezistat la presiunea intensă a instituţiilor comunităţii lor, care încercau să îi reducă la tăcere”.

Celelalte femei din România pe care Ambasada SUA le consideră curajoase sunt jurnalista Carmen Dumitrescu din Teleorman, Melania Medeleanu, și ea fostă jurnalistă, dar care în ultimii ani este cunoscută drept „mama” MagicCamp, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, cele două doamne care prin eforturile lor fac posibil primul spital oncologic pentru copii construit din donații în România, și Iustina Ionescu şi Romaniţa Iordache, susținătoare ale drepturilor LGBTI .

Anual, ambasadele SUA din întreaga lume pot nominaliza un candidat pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” al Departamentului de Stat. Însă România are atât de multe femei curajoase şi extraordinare, încât Ambasada SUA la Bucureşti organizează propria ceremonie de premiere pentru a le acorda recunoaştere. „Aceste femei sunt lideri puternici, care îi inspiră pe alţii şi sunt profund dedicate comunităţilor lor”, se precizează într-un comunicat al Ambasadei SUA.

În 2007, Departamentul de Stat al SUA a înfiinţat Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” pentru a le onora pe femeile care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social, asumându-şi adesea mari riscuri personale.

Discursul ambasadorului Hans Klemm

„Bună ziua tuturor. Sunt încântat că aţi putut cu toţii să fiţi alături de noi la celebrarea a şapte românce care întruchipează munca în folosul concetăţenilor, spiritul de iniţiativă şi, mai presus de orice, curajul. Deşi fiecare dintre aceste femei se ocupă cu probleme diferite cu care se confruntă România, toate ne inspiră şi ne reamintesc că persoanele hotărâte pot schimba lucrurile şi pot aduce schimbări durabile în comunităţile lor şi în toată ţara.

Cu acestea în minte, doresc să spun câteva cuvinte despre principala noastră câştigătoare, Irina Novac.

Povestea Irinei Novac

Curajul se manifestă în multe feluri. Uneori, el este rezultatul unei vieţi de experienţă şi determinare, alteori este rezultatul unei energii tinereşti şi al optimismului cu privire la viitor. Al doilea tip de curaj este exemplificat de Irina, care era elevă de liceu în Adjud, atunci când ea şi prietenii ei au rezistat la presiunea intensă a instituţiilor comunităţii lor, care încercau să îi reducă la tăcere.

irina novac hans klemm - fb
Irina Novac, tânăra pe care Ambasada SUA o propune pentru premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” 2019 Foto: Facebook

În 2016, Irina se număra printre cei 25 de elevi de liceu din România care au participat la Programul de schimb pentru viitori lideri (FLEX), petrecând un an şcolar în Albuquerque, statul New Mexico. În perioada în care s-a aflat în SUA, Irina nu a mers doar la şcoală. Ea a desfăşurat 100 de ore de voluntariat la: o clasă pentru educaţie specială dintr-o şcoală primară locală; Project Linus, un ONG care oferă pături copiilor nevoiaşi; îmbunătăţirea pistei multifuncţionale Albuquerque Bosque, ce se întinde de-a lungul Rio Grande.

Irina a revenit în România căutând cu nerăbdare ocazii de a împărtăşi cele învăţate în anul petrecut în străinătate. Prin American Councils, partenerul care gestionează programul FLEX, ea a primit o finanţare de la Departamentul de Stat pentru a organiza conferinţa „Women Talk”, aducând laolaltă tineri şi tinere din regiune pentru a afla de la profesionişti şi experţi care sunt provocările cu care femeile şi fetele se confruntă şi cum pot fi abordate aceste subiecte. Printre vorbitorii invitaţi s-a numărat o persoană trans.

După ce Irina început să promoveze conferinţa, anumite părţi au început să o critice virulent pe ea şi conferinţa, declarând că este parte a unui complot american menit să submineze valorile tradiţionale româneşti. Ca urmare a acestui fapt şi a unor poveşti similare din presă, spaţiul public unde i se acordase Irinei în mod gratuit o sală pentru conferinţă şi-a retras oferta.

Irina şi colegii săi au început brusc să primească ameninţări de la mai multe instituţii, inclusiv de la administratorii şcolii, care doreau să-i lase corigenţi pe elevi pentru implicarea lor în proiect. Şi figuri religioase din zonă au criticat-o public.

irina novac -hans klemm
Irina Novac, una dintre femeile curajoase ale României anului 2019 Foto: Facebook Ambasada SUA

Irina şi colegii săi au continuat curajos, găsind alt spaţiu şi organizând conferinţa. În timpul conferinţei, o persoană care a pretins că lucrează la o instituţie de presă a început să o acuze în gura mare pe Irina de coruperea tinerilor participanţi. Membri ai comunităţii au mers chiar la ea acasă şi le-au spus părinţilor că fiica lor este o influenţă negativă în comunitate şi că ar trebui să intervină.

În ciuda tuturor acestor fapte, Irina continuă să sprijine activ drepturile femeilor şi fetelor, inclusiv prin organizarea unui festival de film dedicat femeilor importante uitate de istorie.

Pentru perseverenţa ei în promovarea drepturilor femeilor şi fetelor în faţa presiunii publice puternice, credem că Irina întruchipează Femeia curajoasă ideală.

Doamnelor şi domnilor, permiteţi-mi să v-o prezint pe domnişoara Irina Novac.

******

Nominalizări pentru premiul „Femei curajoase 2019"

Carmen Dumitrescu

Prima nominalizare pentru premiul „Femei curajoase 2019” din această după-amiază este doamna Carmen Dumitrescu.

carmen dumitrescu hans klemm
Jurnalista Carmen Dumitrescu și ambasadorul Hans Klemm

Carmen Dumitrescu este o jurnalistă de investigaţie excepţională, care îşi desfăşoară activitatea într-o regiune în care puţini alţii îndrăznesc să meargă pentru a oferi relatări obiective. Abilităţile sale investigative au determinat mai multe instituţii de presă internaţionale să o contacteze pentru sprijin în documentarea corupţiei din România. În articolele sale, ea promovează valori occidentale precum democraţia, anticorupţia, libertatea de exprimare şi standardele mai ridicate în educaţie. Carmen a perseverat chiar şi atunci când articolele sale au expus-o la presiuni fizice şi juridice. În calitate de reporter independent, ea se bazează pe propria fermitate pentru a genera conştientizare şi o schimbare în bine.

*******

Melania Medeleanu

Următoarea nominalizare pentru premiul „Femei curajoase 2019” este doamna Melania Medeleanu.

melania medeleanu hans klemm
Melania Medeleanu Foto: Facebook

Numele următoarei câştigătoare este legat de magie: ea este o femeie curajoasă pentru că încearcă să aducă magie în vieţile copiilor şi ale familiilor care se luptă cu o boală nemiloasă. Melania Medeleanu, „mama” MagicCamp şi MagicHome a hotărât în urmă cu cinci ani să înfiinţeze un loc în care copiii care se luptă cu cancerul să poată găsi bucurie, curaj şi prietenie. Depăşind multe obstacole şi nerenunţând nicio clipă, ea a înfiinţat întâi MagicCamp, o tabără de vară pentru tineri pacienţi cu cancer. A fondat apoi MagicHome, un loc în care copiii aflaţi în tratament şi părinţii lor să poată părăsi saloanele de spital şi să se reîncarce cu energie într-un loc care seamănă mai mult a acasă. În ciuda situaţiei potrivnice, Melania şi colegii săi au transformat „magia” într-o marcă a generozităţii, solidarităţii şi speranţei. De aceea, ea este una dintre femeile curajoase pe care le sărbătorim astăzi.

*******

Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu

Următoarele două doamne nominalizate pentru premiul „Femei curajoase 2019” sunt Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu.

Diagnosticarea copilului cu cancer este cel mai mare coşmar al unui părinte. Însă date fiind progresele actuale, rata de supravieţuire a copiilor bolnavi de cancer este de 80% în UE. Dar, din nefericire, 1 din 2 copii din România care suferă de cancer nu supravieţuiesc. Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu au dat dovadă de un curaj, un devotament şi o perseverenţă extraordinare în eforturile neînfricate de a oferi speranţă copiilor care înfruntă cancerul şi familiilor lor. Prin Asociația Dăruiește Viața, Carmen şi Oana au reuşit un lucru aproape imposibil: au strâns donaţii de peste 26.000.000 de euro de la peste 1.800 de companii şi 260.000 de donatori individuali pentru a realiza planurile pentru şi a construi un spital de oncologie pediatrică, primul spital nou din România în peste trei decenii.

carmen uscatu oana gheorghiu hans klemm - fb
Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu

Pe parcurs, ele au inspirat o nouă mişcare civică, au creat Bursa de fericire, prima platformă online de strângere de fonduri care le permite donatorilor să urmărească traseul banilor. Prin Bursa de fericire, de la lansare până în prezent, donatori individuali au strâns peste 36.000.000 de euro pentru proiecte dedicate copiilor bolnavi de cancer. În ciuda cadrului care face strângerea de fonduri din ce în ce mai dificilă, ele continuă să pledeze neobosit.

Carmen şi Oana se numără printre cele mai bune exemple de implicare civică devotată şi curaj, prin eforturile de a-şi îndeplini visul de a revoluţiona sectorul medical din România şi de a-i ajuta pe copii să lupte cu cancerul.

*******

Iustina Ionescu şi Romaniţa Iordache

Următoarele doamne nominalizate pentru premiul „Femei curajoase 2019” sunt Iustina Ionescu şi Romaniţa Iordache.

iustina ionescu romanita iordache hans klemm fb
Iustina Ionescu și Romanița Iordache

Este nevoie de mult curaj pentru a contesta stereotipurile predominante şi a lua atitudine în apărarea justiţiei într-o lume neprietenoasă sau chiar ostilă cu victimele nedreptăţii. Iustina Ionescu şi Romaniţa Iordache, două mari experte juridice şi susţinătoare ale drepturilor persoanelor LGBTI reprezintă întruchiparea unui astfel de curaj. Împreună cu colegii de la ONG-ul ACCEPT, Iustina şi Romaniţa au avut curajul de a contesta practici şi politici care făceau posibile discriminarea şi abuzurile persoanelor LGBTI. Ele au oferit asistenţă juridică persoanelor LGBTI care au fost victimele unor infracţiuni motivate de ură şi ale discriminării şi au prezentat cu succes cazurile în instanţe din ţară şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Eforturile lor s-au dovedit esenţiale în cazul familiei Coman-Hamilton, care a dus la clarificarea faptului că termenul „soţ” din legile referitoare la libertatea de circulaţie se aplică şi cuplurilor de acelaşi sex. Atât Iustina, cât şi Romaniţa au subliniat că realizările lor sunt rezultatul efortului echipei ONG-ului ACCEPT.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate