Anchetă la orfelinatul groazei din Suceava. Sunt investigate decesele a 340 de copii

Data publicării:
orfelinat1

Ororile comunismului continuă să iasă la iveală şi după zeci de ani. Poveştile copiilor internaţi la Spitalul de Neuropsihiatrie din Siret, judeţul Suceava, au îngrozit o lume întreagă. Sute de tineri au trecut prin chinuri greu de imaginat. Erau înfometaţi, bătuţi sau trataţi necorespunzător, iar mulţi nu au supravieţuit. Acum, Institutul pentru investigarea Crimelor Comunismului a cerut anchetarea deceselor a sute de copii de la orfelinatul groazei.

În 1982, Vasile Merlă era preot în Siret. Bărbatul îşi aminteşte şi acum de copiii de la Spitalul de Neuropsihiatrie.

Vasile Merlă, preot paroh Siret: Mulți dintre ei nu aveau nicio problemă chiar, zic eu, psihică. Se vede lucrul acesta că o parte din ei, după ce s-a desființat spitalul, s-au căsătorit, au familii...

Preotul a oficiat zeci de slujbe de înmormântare pentru copiii de la spitalul Siret.

Vasile Merlă, preot paroh Siret: Luăm trupul neînsuflețit cu o căruță de obicei, de la ei de acolo, și-l aduceam aici și-i făceam slujba îmormântării.
Reporter: Înhumare fără știrea preoților se putea face?
Vasile Merlă: Da, absolut, veneau aici și-l puneau direct în mormânt.

Mărturiile supraviețuitorilor sunt tulburătoare.

Victimă: Visez că iau bătaie de la ea, visez, era așa de rea, avea așa o răutate în ea.

Victimă: De mic copil m-am ascuns sub pat, îmi era frică să mă bată infirmierele, eram legați, sunt care o murit de la, din cauză la tratament, de la pastile...

Victimă: Mă bătea degeaba, chiar degeaba ne băteau...

Acum, specialiștii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului au depus o plângere la Parchetul General. Cer să fie investigate decesele a sute de copii.

Radu Preda, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: În momentul în care ne uităm pe istoricul unei instituții de acest tip și vedem cum deodată crește rata mortalității ne punem întrebări. Am constatat niște creșteri spectaculoase... Ce am descoperit? În primul rând malnutriție. Refuzul tratamentului medical... cauze nemijlocite care au de-a face cu moartea lor.

Ancheta vizează moartea a 340 de copii de la Spitalul de Neuropsihiatrie Siret, în perioada 1980 şi 1989. La nivel național, cifra este însă halucinantă.

Radu Preda, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: Am constatat că avem o potențială cifră - în jur de 10.000 de victime, ceea ce este mai mult decât enorm... Se referă mai cu seamă în ultiimii ani. Reprezintă un capitol de genocid infiorător!

Institutul de Investigare a Cirmelor Comunismului așteaptă anul acesta primele rezultate ale anchetei, pentru a ajunge cu dosarul în instanță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri