Angajările la stat, deblocate în următoarele două săptămâni

Data publicării:
31032013 angajari


3.300 de primării din toată ţara ar putea recruta personal în următoarea perioadă, iar angajările se vor face în regim de unu la unu. Practic, în locul unui funcţionar care părăseşte sistemul bugetar poate fi angajat un altul.

Sistemul nu mai poate funcţiona, în special în administraţia locală. Am discutat săptămâna trecută lucrul acesta. În două, trei săptămâni maxim trebuie să reintroducem regula aceasta pentru că sistemul este în blocaj şi nu mai poate funcţiona”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Angajările în aparatul de stat au fost blocate, în ultimii trei ani. Până acum, era nevoie de şapte disponibilizări, pentru ca un alt funcţionar să poată fi încadrat.

Dorim să luăm o măsură de anulare a posturilor vacante, bugetate şi nebugetate, astfel încât să nu mai aplicăm regula de șapte la unu, ci un loc vacant să fie ocupat automat”, a afirmat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor.

Experţii financiari din sectorul privat spun că redeschiderea angajărilor nu trebuie să afecteze înțelegerea cu FMI. Aceasta prevede că salariile bugetarilor nu trebuie să depășească șapte procente din produsul intern brut.

Depinde cum se aplică această regulă, dacă se va aplica. Dacă se înlocuieşte unu la unu şi se aplică doar de acum înainte, în mod normal n-ar trebui să fie niciun efort bugetar suplimentar. Dacă se aplică şi retroactiv, să poţi să-i înlocuieşti şi pe cei care au plecat, atunci discutăm în mod sigur de un efort bugetar suplimentar”, a anunțat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

În administraţiile locale lucrează deja peste 220 de mii de funcţionari. Ei reprezintă aproape 20% din numărul total al bugetarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri