ANL are 5.000 de apartamente de vânzare prin programul Prima Casă

Data publicării:
blocuri mediafax-7

Aproape 5.000 de apartamente ANL vor putea fi cumpărate prin programul Prima Casă, imediat ce va începe noua variantă a creditului cu finanţare în lei. Numai că amatori pentru asemenea locuinţe nu prea sunt. Actualii chiriaşi şi-au făcut calcul. Mai bine plătesc o chirie modestă, decât o rată de câteva sute de lei. Mai ales că apartamentele sunt prost construite şi cu materiale de slabă calitate.

Mariana Vasile stă de câţiva ani într-un apartament ANL pentru care plăteşte o chirie de 75 de lei pe lună. Îşi doreşte să aibă casa ei, dar nu este convinsă că această locuinţă este cea mai bună variantă.

„Totul este rigips înăuntru, blocurile sunt prost făcute. Un apartament de două camere aici costă 24.000 de euro. Dacă nu lasă din preţ, nu cumpără nimeni”, spune femeia.

Preţul mediu pe metrul pătrat pentru o locuinţă ANL este totuşi aproape la jumătate faţă de cel al blocurilor noi.

Chiriaşul care vrea să devină proprietar ar urma să plătească o rată între 440 şi 1.300 de lei pe lună, în cazul în care face un împrumut. O afacere rentabilă doar pentru stat, spun experţii în domeniul imobiliar.

Cele mai multe apartamente pregătite spre vânzare sunt la Craiova, Sibiu şi Vatra Dornei, dar oferte găsim şi la Cernavodă, Călimăneşti şi Bucureşti.

Marele avantaj al unui credit prin programul Prima Casă îl reprezintă faptul că banca acceptă un avans de numai 5% din suma pe care clientul vrea să o împrumute. În noua variantă a programului, creditele vor fi acordate doar în lei, ceea ce ar creşte rata, comparativ cu un împrumut în euro.

Spre exemplu, la un credit de 50.000 de euro, echivalent în lei, diferenţa de rată ar fi de 36% în defavoarea monedei naţionale.

Preţurile medii ale locuinţelor ANL

garsoniere: 20.000 de euro / rată lunară: 100 de euro

2 camere: 27.000 de euro / rată lunară: 220 de euro

3 camere: 36.000 de euro / rată lunară: 310 euro

Apartamente ANL scoase la vânzare

Craiova - 252

Sibiu - 89

Vatra Dornei - 48

Cernavodă - 46

Bucureşti - 23

Călimăneşti - 16

Comuna Cernat - 8

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri