Apă termală cu porţia, pentru a ajuta la refacerea Lacului cu nuferi din Băile 1 Mai

Data publicării:
lacul cu nuferi 1

Măsura a fost luată de autorităţi după un studiu al hidrogeologilor din Bucureşti. Odată redus debitul, Lacul cu nuferi ar trebui să se umple cu apă ca înainte, în cinci luni. Restricţia a intrat în vigoare de luni şi se aplică operatorilor care au licenţă de exploatare pentru opt foraje din zonă.

În 1986, geologii au calculat un debit maxim admis de 300 de litri pe secundă pentru ca zăcământul de apă termală și lacul de lângă mine să nu aibă de suferit. 30 de ani mai târziu, cu o rezervație aproape secată, debitul maxim a fost redus la 95 de litri pe secundă. Diferența, cred specialiștii, ar putea fi explicată de forajele ilegale.

Cel mai mare operator de turism din Băile Felix a reacţionat imediat.

„Reducerea este prea mare și e făcută din birou, fără să se țină cont de interesul economic și turistic al stațiunii”, este de părere Florian Serac, directorul SC Turism Felix SA.

Hidrogeologii consideră că, deşi reducerea debitelor forajelor va avea ca efect refacerea rezervației naturale, rămâne nerezolvată problema forajelor ilegale. Acestea au fost căutate chiar şi din elicopter, dar fără rezultat.

„Reducerea debitelor este o măsură foarte bună. Jaful la care a fost supus zăcământul în ultimii ani poate fi combătut doar prin măsuri drastice, dosare penale”, spune Ioan Cohut, hidrogeolog.

Din acest motiv, prefectul de Bihor le-a cerut localnicilor din cele două staţiuni să îi denunţe pe cei care dețin foraje ilegale. „Cer sprijinul populației pentru a veni în întâmpinarea noastră pentru că ei îi știu cel mai bine pe cei care fură din resursa naturală a țării”, a solicitat Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

Dacă restricţiile de consum vor da rezultat, specialiştii orădeni vor să repopuleze lacul cu peştii şi melcii care mai trăiesc acum doar în câteva acvarii din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri