Aparatele care le spun autorităților ce copaci trebuie tăiați. Cum putea fi evitat dezastrul din weekend

Data actualizării: Data publicării:
freezing rain
Foto: Agerpres Foto

A fost un peisaj trist în Capitală weekendul care tocmai a trecut din cauza copacilor doborâţi de ploaia îngheţată. Peisagiştii, dar şi reprezentanţi din opoziţie sunt de părere că pomii, în special cei bătrâni, trebuiau monitorizaţi şi tăiaţi din timp, dacă era cazul. Anul trecut, Primăria Capitalei cumpăra două tomografe pentru arbori, tocmai pentru siguranţa cetăţenilor. Mai mult, a înfiinţat două companii municipale care se ocupă de spaţii verzi. Dar pagubele produse de ploaia îngheţată tot n-au fost evitate.

„Toate aceste dungi longitudinale pe trunchi îţi puteau spune că la un moment dat va avea probleme. Oricum s-ar fi rupt din cauza vântului la un moment dat”, spune Diana Culescu, peisagist.

Copacul este în parcul Cişmigiu de aproape 200 de ani.

A toaleta înseamnă doar a tăia nişte crengi, nu rezolvă problemele pe care arborul le poate avea la bază, aşa cum se poate vedea şi aici. Sunt tot felul de teste care se pot face. Dacă nu mai este viabil, trebuie să faci procedurile necesare pentru a-l tăia”, adaugă Diana Culescu.

În august 2018, Primăria Capitalei cumpăra două tomografe cu care să evalueze rezistenţa arborilor. Valoarea achiziţiei a fost de peste 130.000 de lei. La acea vreme, angajaţii primăriei spuneau că fac acest lucru tocmai pentru siguranţa cetăţenilor. Nu se ştie însă la acest moment cât de mult au fost folosite aparatele.

„Au fost şi cazuri neplăcute care s-au mai întâmplat şi atunci, ca să evităm aceste neplăceri, ne-am gândit să facem această achiziţie care ne va ajuta foarte mult in depistarea acestor copaci pe care probabil va trebui pe unii dintre ei să îi defrişăm”, spune Marian Bârgău director general al Companiei Municipale Întretinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti.

De asemenea, Primăria Capitalei a înfiinţat două companii municipale care ar avea între obiectele de activitate şi monitorizarea arborilor. Nu se întâmplă acest lucru, susţine opoziţia.

„Companiile au fost înființate acum un an și jumătate, dar servcii publice calitative nu produc. În mod ciudat, avem două compani, una se cheamă Întreținerea arborilor și a spațiului verde, una se cheamă Parcuri şi grădini”, spune Ciprian Ciucu, consilier general PNL.

Până în prezent, Primăria Capitalei nu a oferit un răspuns referitor la sarcinile acestor companii şi la situația arborilor din Capitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri