Apartamentele cu bulină roșie, nici consolidate, nici asigurate

Data publicării:
bulina

Locuitorii clădirilor cu bulină roşie, adică cu risc seismic ridicat, stau cu teama că la un cutremur pot pierde tot şi nimeni nu îi va despăgubi.

- Ia uitaţi aici! Veniţi aici să vedeţi. Uitaţi, ne-a căzut şi în cap!

- Crăpătura asta mare de când este?

- De la cutremur! Din 1977 şi după... că au mai fost două-trei!

Legea nu le permite acestor proprietari să încheie poliţe obligatorii care acordă o despăgubire maximă de 20.000 de euro. Iar asigurătorii nu vor să rişte cu poliţele facultative pentru imobilele vechi. Practic, aceşti oameni nu pot spera decât ca blocul lor să fie consolidat de primărie.

- Ce o fi o fi! Cam aşa am ajuns în ziua de astăzi, să ştiţi! Dar nu e o sumă mare la asigurare. 20 de euro... deci n-ar fi o sumă extraordinară!

- Noi nu putem face asigurare că îţi cere strada şi numărul de bloc. Şi când a auzit de blocul numărul 1 de pe Strada Gării, e clar! Nu facem asigurări! Acum, ce o vrea Dumnezeu, că numai de sus poate să mai vină vreo minune!

- M-aţi întrebat ce facem şi v-am spus că murim! Dacă se prăbuşeşte blocul... (face semnul crucii, n.r.)

Sunt mulţi care sunt proprietari cărora nu le pasă şi care au închiriat. Şi dacă o să moară chiriaşul, dumnezeul să-l ierte!

Numai în Bucureşti sunt aproape 5.000 de apartamente aflate în astfel de clădiri care ar putea să cadă la primul cutremur. Din păcate, ele nu se află nici într-un program de consolidare în acest moment, şi nici nu pot fi încheiata asigurări pentru ele.

Gheorghe Iancu, fost avocat al poporului, spune că statul este cel care ar trebui să găsească o soluţie pentru miile de oameni care trăiesc în blocuri vechi. Totododată, autorităţile nu pot obliga firmele de asigurări să-şi asume aceste riscuri.

Gheorghe Iancu: „Statul nostru, nefăcând nimic îi creează asiguratului o stare de inferioritate întrucât dacă riscul se întâmplă persoana respectivă nu poate să ia nicio măsură.”

Doar 42 de clădiri au fost consolidate în ultimii zece ani, iar 200 sunt pericol public.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri