Apartamentele noi, mai scumpe ca anul trecut

Data publicării:
case

Românii nu mai vor să locuiască în apartamente vechi, mici şi demodate. Acest lucru înseamnă că locuinţele noi continuă să se scumpească, pentru al treilea an consecutiv. În prima lună din 2018, Cluj-Napoca a rămas oraşul cu cele mai mari preţuri pe piaţa imobiliară.

Cererea mare de locuinţe noi se vede şi în preţurile de vânzare. Statisticile întocmite de pagina imobiliare.ro arată că preţul pe metru pătrat a crescut de la 1.164 de euro, cât era la finalul anului trecut, la 1.172 de euro.

Creşterea a fost susţinută exclusiv de locuinţele noi, în timp ce casele vechi nu mai dictează piaţa, aşa cum a fost până acum.

Diferenţa se vede cel mai bine în Cluj-Napoca. Preţul locuinţelor din blocurile vechi a început să scadă în acest an cu 0,46%. În schimb, preţul apratamentelor noi s-a apreciat cu 1,43%. Asta înseamnă o creştere a preţului mediu pe metru pătrat utili de la 1.399 la 1.419 euro.

Cluj-Napoca rămâne şi anul acesta cel mai scump oraş de pe piaţa imobiliară.

Gigi Ştefan, agent imobiliar: Apartament de 130 de metri utili pe Regele Ferdinand, etaj intermediar, finisat, la cheie, mobilat şi oferta a fost de 285.000 de euro.

În Braşov, numărul tranzacţiilor imobiliare s-a dublat în ianuarie 2018, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate imobiliară.

Adrian Munteanu, agent imobiliar: Am depăşit pragul psihologic de o mie de euro la metru pătrat în Braşov.

Claudiu Loghin, jurnalist Digi24 Brasov: Un apartament de 2 camere într-un bloc nou din Brașov costă între 35.000 si 55.000 de euro, în funcție de zona unde este amplasat. Asta în timp ce același tip de locuință, dintr-un bloc construit înainte de 1989 costă între 40.000 și 50.000 de euro.

Statisticile arată că Brasovenii prefera apartamente aflate în zone din apropierea centrului istoric.

În Capitală, preţul pentru locuinţele vechi s-a menţinut constant anul acesta, la o valoare medie de 1.187 de euro pe metru pătrat. Cel al locuinţelor noi a crescut însă cu 1,45%: de la 1.306 la 1.325 de euro pe metrul pătrat util.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri