Aproape 570 de pietoni au murit în accidente rutiere anul trecut. Șoferii au fost de vină doar în 17% din cazuri

Data publicării:
pietoni accident

Mai bine de o treime din victimele accidentelor de pe şosele româneşti sunt pietoni, potrivit Comisiei Europene. O cifră îngrijorătoare, spun cei de la Bruxelles. Media europeană este de 22%.

„568 de pietoni şi-au pierdut viaţa anul trecut în accidente rutiere, arată datele de la poliţie. Doar 17% dintre ei din vina şoferilor care nu le-au dat prioritate la trecere. Restul deoarece au trecut prin locuri nepermise sau pe culoarea roşie a semaforului”, relatează Cristina Sbîrn, reporter Digi24.

Întrebaţi de ce traversează neregulamentar, pietonii au răspunsuri surprinzătoare.

„Şi de ce aţi trecut dacă era roşu? Vă grăbiţi?

Nu. Aşa am vrut.

Si dacă se întâmpla ceva?

Scap de o grijă. De grija de a mai fi în societatea asta a noastră.”

„Nu am văzut. Stau prost cu vederea.”

„Doar acela mergea. Ăsta de aici nu mergea.”

„Aici se circulă anapoda. Nu vedeţi?!”

Iar exemple sunt la tot pasul. Un tânăr s-a aventurat să traverseze ilegal fără a-şi lua măcar ochii din telefon.

Statisticile arată că după pietoni, bicicliştii şi motocicliştii sunt cei mai vulnerabili. Lipsa pistelor îi obligă pe mulţi dintre pasionaţii de ciclism să circule pe stradă, în plină aglomeraţie. Aproape jumătate dintre accidente au loc din vina lor, pentru că nu respectă regulile. Şi şoferii care nu sunt atenţi la prezenţa acestora în trafic poartă vina pentru un număr mare de accidente.

Anul trecut, potrivit datelor Comisiei Europene, pe autostrăzile şi drumurile din ţară şi-au pierdut viaţa cu 4% mai multe persoane decât în 2014. Alături de Bulgaria, România este pe locul doi în Europa, în privinţa numărului de morţi în accidente rutiere - o rată de 95 de decese la 1 milion de locuitori.

În 2015 a crescut şi valoarea despăgubirilor plătite celor răniţi sau famiilor celor care şi-au pierdut viaţa. Fondul de Protecție a Victimelor Străzii a achitat 41,6 milioane lei, cu 37% peste nivelul din 2014.

Viteza excesivă este principala cauză a accidentelor rutiere. Un bărbat de 50 de ani a confundat zilele trecute Autostrada Transilvania cu pista de formula 1. Gonea cu 201 de kilometri la oră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri