Aproape 70% dintre români iau bani cu împrumut

Data publicării:
economie bani crestere salariu foto ins insse ro 06 08 2015

Paul Negoiţă trăieşte dintr-o pensie de 700 de lei, într-un apartament cu trei camere din Galaţi. De iarna trecută, a acumulat datorii de 3000 de lei la întreţinere, iar pentru a plăti o parte din ele a fost nevoit să facă un credit la Casa de Ajutor Reciproc.

Paul Negoiţă, proprietar : La medicamente am renunţat, la mâncare am renunţat uşor, friptura e o veche amintire. Vine lumina, hai să zic că întreţinere mai rămâi dator , cu toate că trebuie să le plăteşti dar la lumină dacă rămâi dator, vine şi îţi taie şi stau cu lumânarea. 

Potrivit unui studiu despre românii datornici, cei mai mulţi dintre ei se gândesc în primul rând la familie şi prieteni atunci când încearcă să scape de datorii.

În plus, 64% dintre români au cheltuieli mai mari decât veniturile. Companiile care se ocupă cu recuperare acestor datorii spun că tentaţia reducerilor afectează şi ea bugetul şi aşa scăzut al familiilor din România.

Iwona Slomska, membru companie de recuperare creanţe Cheltuielile sunt mai mari decât veniturile! Românii se tem cel mai mult dintre celelalte ţări analizate că vor rămâne fără bani în portofele!

Aurora Liiceanu, psiholog Până la urmă trebuie să plătim gazele, lumina, cheltuielile la bloc dacă locuim în bloc. Toate acestea, în sine, ar putea fi depăşite, pentru că nu te dau afară din casă, dar adunate toate astea te scot la o sumă care te pune pe gânduri

La toate acestea, se mai adună şi problemele din vina autorităţilor: penele de curent, colapsul reţelelor de termoficare contribuie şi ele la scăderea confortului pentru milioane de proprietari.

Potrivit unei analize făcute de Academia Română, cheltuielile cu utilităţile au crescut de la 17 la 30% din coşul de consum al unei familii în ultimii trei ani, odată cu scumpirea energiei electrice şi a gazelor naturale.

Studiu 

69% dintre români se împrumută. De la cine preferă să se împrumute:

43% familie

36% colegi şi prieteni

23% bănci

6% firme de creditare

sursa: Kruk

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri