Aproape 700.000 de dolari, răscumpărare cerută de hackeri în România

Data publicării:
hacker

România deţine nedorita poziţie de a treia ţară a lumii la numărul atacurilor cibernetice. Iar hackerii fac un profit substanţial din asta! Peste un miliard de dolari, au obţinut hackerii din toată lumea, anul trecut. În România, mai mult de 600 de mii de dolari s-au cerut unei companii doar pentru răscumpărarea fişierelor. Specialiştii spun că în vizorul atacatorilor sunt companiile care fac tranzacţii financiare şi în special băncile.

În cazul unui atac de tip ransomware vi se pun la dispoziție 72 de ore pentru a achita o sumă de 300 de euro. În cazul în care expiră cele 72 de ore, cel mai probabil se va dubla suma de răscumpărare a datelor.

Andreea Milea, jurnalist Digi24: Hackerii cer între 500 şi 700.000 de dolari pentru deblocarea datelor persoane. În România, peste 70% din utilizatorii de internet se confruntă cu astfel de ameninţări, iar 52% dintre ei ar plăti pentru a-şi recupera datele.

România e a treia ţară a lumii la numărul atacurilor cibernetice. Principala metodă: clasicul e-mail. De la un singur click se pot infecta toate fişierele.

Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică: Surprinzător, dar românii sunt deschiși să plăteasca la fel ca cei din SUA, Germania, Marea Britanie, nu există nicio diferență. Atunci când efectuezi o plată de acest fel, nu faci decât să contribui la bunăstarea hackerilor, nu faci decât să întărești acest ecosistem de crima informatica și devii un acționar involuntar la afacerea lor.

Cea mai bună protecţie este prevenţia, spun specialiştii. În vizorul atacatorilor sunt companiile care fac tranzacţii financiare şi în special băncile.

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: Gândiți-vă că departamentul financiar lucrează cu facturi care vin de la persoane pe care nu le-au întâlnit niciodată în mod real. Prin urmare, un mesaj de genul „am atașat factura de luna trecută, te rugăm să o plătești până la data de... probabil ar stârni un oarecare interes pentru cei de la financiar și ar deschide un atașament care ar putea fi infectat.

Un hacker a cerut anul trecut o sumă record, sute de mii de dolari când a reuşit să pună mâna pe datele unei companii.

Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică: Atunci când și-au dat seama câte calculatoare au infectat și faptul că au ajuns într-o companie au cerut o răscumparare de 667.000 de dolari. Tot anul trecut am avut un atac de tip. O amenințare care a paralizat transortul naval pentru trei săptămâni. Aceste atacuri au consecințe nebănuite pentru că uneori de la un atac cu ransomware am putea ajunge la rafturi goale în supermarketuri.

Experţii estimează că în 2017, încasările hackerilor au depășit la nivel global un miliard de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri