Aproape jumătate de milion de români nu muncesc, dar nici nu fac ceva ca să se angajeze

Data publicării:
bursa locurilor de munca 5284550-Mediafax Foto-Liviu Chirica-1

Cele 19.000 de locuri de muncă sunt oferite de aproape 1.900 de angajatori care şi-au anunţat prezenţa la evenimentul organizat de ANOFM.

Pentru persoanele cu studii superioare sunt disponibile doar 1.400 de joburi, restul fiind pentru cei cu studii medii şi profesionale. Cele mai căutate meserii pentru cei care au făcut o facultate sunt cele de inginer, consilier financiar, economist sau inspector de asigurări.

În privinţa persoanelor care au absolvit cel mult liceul, se caută muncitori necalificaţi, confecţioneri de îmbrăcăminte, agenţi de securitate şi operatori.

Bucureşti, Prahova şi Iaşi sunt zonele cu cele mai multe locuri de muncă oferite, aproape 6.000 în total. Urmează în top Constanţa, Bacău şi Buzău.

„În 2008 bursa era considerată o pierdere de vreme, acum sunt cozi încă înainte de deschiderea acestei burse”, a explicat realizatoarea emisiunii „Recrutat în Iași” de la Digi24 Iași, Diana Mihalcea.

„Încă nu s-a găsit un echilibru între dorința angajatorilor și ce oferă facultățile. Nici măcar criza nu a corectat acest deficit. Singura categorie de absolvenți care nu merg spre zona șomajului sunt IT-iștii. Datele arată că sunt puține firme care își găsesc de la început oamenii potriviți”, a adăugat ea.

Peste 1.800 de posturi scoase la concurs în Bucureşti

Foarte multe sunt pentru agenţi de pază, unde salariul oferit nu depăşeşte 1000 de euro.

În schimb, sunt şi joburi foarte bine plătite. Inginerii petrolişti pot câştiga între 150 şi 500 de dolari pe zi. 15 astfel de posturi sunt scoase la concurs.

Potrivit statisticilor oficiale, în Capitală sunt 22.000 de şomeri, un sfert având studii superioare.

Femeile, mai dezinteresate decât bărbaţii în găsirea unui loc de muncă

Aceştia reprezintă 4,6 la sută din forţa de muncă a României. Procentul este cu un sfert mai mare decât media Uniunii Europene.

Numărul celor care nu au un loc de muncă, dar nici nu fac ceva ca să-şi găsescă este de 458.000. Cele mai multe persoane, adică peste 60 la sută, locuiesc în mediul rural. Iar numărul femeilor care nu au o slujbă, dar nici nu caută este mai mare decât al bărbaţilor: 241.000 de femei faţă de 217.000 De bărbaţi.

Raportat la media Uniunii Europene, în România procentul celor care nu vor să muncească este cu un sfert mai mare. Mai exact, această categorie reprezintă 4,6 la sută din forţa de muncă a ţării noastre, faţă de 3,6 la sută în Uniune. Între statele membre ale Uniunii Europene, acest indicator variază între unu la sută în Franța și aproape 12 la sută în Italia.

Datele statistice arată că vârsta acestor persoane este cuprinsă între 15 şi 74 de ani, iar în ultima săptămână nu au muncit nici măcar o oră pentru a obţine venituri. Pe de altă parte, aceste persoane doresc să lucreze, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, dar nu și-au căutat un loc de muncă în ultima lună.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri